Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Francuska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gruszka Piękna Helena

Gruszka Piękna Helena
Dodane przez:
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Kaloryczność: 650 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 duże, dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • 12 kulek lodów waniliowych

Etapy przygotowania

Wśród potraw, które zyskały światową sławę, są proste i wyszukane, tanie i kosztowne. dziś spróbujmy dania prosto z Francji.

Ten słynny deser jest zarazem słodki i gorzki, ciepły i zimny, pełen prostoty i niezwykłego uroku. Z całą pewnością godny swej antycznej imienniczki.

Podobno ten wspaniały deser wymyślono na cześć Heleny, córki Ledy i Zeusa, która była nagrodą Afrodyty dla królewicza trojańskiego Parysa i przyczyną upadku Troi. Czy jednak na pewno twórcy deseru chodziło o tę właśnie Helenę, najpiękniejszą z kobiet, kiedy jej imię zestawił z gruszką? Kto wie, może właśnie "kobiecy" kształt owocu, jego kuszący zapach i słodycz skojarzyły mu się z tym uosobieniem kobiecości?

Deser ten powstał w 1864 r. z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "La Belle Hélene", której tytułową postacią jest Helena trojańska. Wydaje się więc, że istotnie chodzi o bohaterkę "Iliady" Homera i mnóstwa późniejszych dzieł literackich, muzycznych i plastycznych. Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene: np. sercami karczochów wypełnionymi sosem bearneńskim, osadzonymi na postumencie ze szparagowych krokietów i tournedos z grilla. Jednak z tak wielkiej obfitości kulinarnych "offenbachianów" na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady.

NASZA RADA
Do tego deseru najlepsze są gruszki dojrzałe, soczyste, ale lekko twardawe. Zbyt miękkie owoce mogłyby się rozpaść podczas gotowania w syropie.

Jak to zrobić

Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.

Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.

Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać brandy i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.

Czekolada
Najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zwarzyć.

ŁADNIE PODANE
Na talerzach położyć po trzy kulki lodów waniliowych, w środek wstawić pionowo gruszkę, polać gorącym sosem czekoladowym. Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. Jeżeli gruszki podamy przekrojone na pół, to miejsca po gniazdach nasiennych możemy wypełnić np. owocem jeżyny lub konfiturą pomarańczową.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
17.11.2009

kusi ta gruszeczka

 
31.10.2009

na pewno smakowita ta gruszeczka

 
15.8.2009

Witam Redakcje-Bardzo smakowita gruszeczka,ładnie komponuje sie z tymi elementami-Pozdrawiam





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5