Przepisy kulinarne
Niedziela, 24 Maja 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44775
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Chińska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łabędzie

Łabędzie Barbara Perełka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 l wody
  • 25 dag mąki pszennej
  • 8 jaj
  • Bita śmietana:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Te ciastka są łatwe do zrobienia, apetycznie wyglądają i uwielbiane są przez dzieci.

Etapy przygotowania

WYKONANIE CIASTA:Wodę zagotować z margaryną do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie-wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem. Za pomocą szprycy, układać ciasto na blasze w kształcie pytajnika (ten element będzie stanowi szyję i głowę łabędzia). Tułów wykonać należy z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciasto musi być dobrze wypieczone.WYKONANIE KREMU:Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę.ZŁOŻENIE ŁABĘDZIA:Ciasto na tułów przeciąć wzdłuż na 2 części. Uzyskamy w ten sposób część górną i dolną. W zagłębienia części dolnej ciasta nakładamy krem z przodu wbijamy ciasto służące za szyję łabędzia. Skrzydła wykonujemy przekrawając górną część ciasta na pół. Układamy je po obu stronach, przykrywając delikatnie wierzch kremu. Na koniec całość posypujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
210

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3069

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
37

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
14

BezCebuli

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
225

emma1

Ilosc dodanych przepisow:
10

Garnkowe fana

Ilosc dodanych przepisow:
1