Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Chińska

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Łabędzie

Łabędzie Barbara Perełka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 l wody
  • 25 dag mąki pszennej
  • 8 jaj
  • Bita śmietana:
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Te ciastka są łatwe do zrobienia, apetycznie wyglądają i uwielbiane są przez dzieci.

Etapy przygotowania

WYKONANIE CIASTA:Wodę zagotować z margaryną do gotującej dodać mąkę i dobrze roztrzepać trzepaczką. Ciasto powinno być szkliste. Gdy przestygnie-wbijać po jednym jajku i dalej ubijać trzepaczką, pod koniec można ubijać mikserem. Za pomocą szprycy, układać ciasto na blasze w kształcie pytajnika (ten element będzie stanowi szyję i głowę łabędzia). Tułów wykonać należy z ciasta układanego na blachę za pomocą łyżki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Ciasto musi być dobrze wypieczone.WYKONANIE KREMU:Żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę.ZŁOŻENIE ŁABĘDZIA:Ciasto na tułów przeciąć wzdłuż na 2 części. Uzyskamy w ten sposób część górną i dolną. W zagłębienia części dolnej ciasta nakładamy krem z przodu wbijamy ciasto służące za szyję łabędzia. Skrzydła wykonujemy przekrawając górną część ciasta na pół. Układamy je po obu stronach, przykrywając delikatnie wierzch kremu. Na koniec całość posypujemy cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212