Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44184
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Grzyby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 35 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • * pieczarki 200 g
  • * oliwa 2 łyżki
  • * mleko 1,5 szklanki
  • * śmietana 3/4 szklanki
  • * mąka 2 łyżki
  • * masło 2 łyżki
  • * sól
  • * pieprz

Sos, który podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, jajkami, warzywami, drobiem oraz z rybami.

Etapy przygotowania

Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.

Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleko, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.

Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
Podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.

 window.onload=window.print();  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
116

elapoetka

Ilosc dodanych przepisow:
4

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
207

chef7

Ilosc dodanych przepisow:
3

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
56

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
14

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2935

Ilosc dodanych przepisow:
404