Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43571
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Grzyby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 45 minut
Czas gotowania: 35 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • * pieczarki 200 g
  • * oliwa 2 łyżki
  • * mleko 1,5 szklanki
  • * śmietana 3/4 szklanki
  • * mąka 2 łyżki
  • * masło 2 łyżki
  • * sól
  • * pieprz

Sos, który podajemy z makaronem, ryżem, kaszą, jajkami, warzywami, drobiem oraz z rybami.

Etapy przygotowania

Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.

Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleko, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.

Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
Podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.

 window.onload=window.print();  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1056

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
88

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!