Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Grzyby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

GRZYBKI MARYNOWANE

GRZYBKI MARYNOWANE halina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • grzybki-najlepsze borowiki
  • 3 duże cebule
  • ZALEWA:
  • 5 szkl wody
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżkę gorczycy
  • 1 szkl octu-na końcu

Grzyby marynowane - warto spróbować grzybków własnej roboty-naprawdę pycha!

Etapy przygotowania

Grzyby marynowane :

Przygotować zalewę :wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.    Grzybki oczyścić, dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić. Po ostudzeniu grzybki wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości wlać zalewę i odwróconą łyżeczką wymieszać dobrze grzybki z zalewą. Jeśli będzie mało zalewy to dolać aby grzybki były zakryte.Zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.

I w ten sposób grzyby marynowane  mamy gotowe. Grzyby marynowane  - zamknięta polska jesień w słoiczkach :)

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
17.10.2013

Zrobiłam wg tego przepisu bo wydał mi się fajny. Jestem bardzo zadowolona. Ja robiłam rydze i podczas gotowania dodałam trochę kwasku cytrynowego wówczas nie tracą koloru. Jeśli chodzi o zalewanie grzybów gorącą zalewą to radzę tego nie robić ponieważ grzybki lubią zrobić się oślizłe. Z moich doświadczeń z grzybami wynika, że lepiej zalać zalewą zimną i potem zapasteryzować. Niektórzy gotują grzyby bezpośrednio w zalewie, bo i takie są przepisy ale tego zupełnie nie polecam. Gdyby ktoś chciał żeby grzybki były pikantne to do słoiczka przed pasteryzowaniem proszę włożyć papryczkę chilli. Sprawdziłam na własej skórze i są bardzo dobre.:-)

 
09.2.2010

Też mam takie w spiżarce :)

 
09.2.2010

no wreszcie ktoś nie każe gotować grzybów godzinę...:-) ! Ja co prawda robię mocniejszą zalewę, ale to już kwestia gustu, po prostu lubimy kwaśniejsze. I zalewam grzybki w słoikach wrzącą zalewą - nie trzeba potem pasteryzować :-)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210