Przepisy kulinarne
Czwartek, 20 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44279
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Grzyby

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Boczniaki duszone

Boczniaki duszone Aseret
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • boczniaki - 500g
  • masło - 3 łyżki
  • cebula 1 szt
  • rosół lub wywar z warzyw - 1 szklanka
  • czosnek - 1 ząbek duży
  • białe wino - 75 ml
  • śmietana 1/4 szkl ( 63 ml)
  • mąka - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Potrawa doskonale nadaje się do duszonej wołowiny i wieprzowiny.

Etapy przygotowania

Oddzielić trzony od kapeluszy (większe podzielić).

Kapelusze po umyciu i osuszeniu włożyć na silnie  rozgrzane masło i podsmażyć. Grzyby wyłożyć  (ja nie wykładałam, tylko,  podgarnęłam na ściankę woka) i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości oczyszczoną i drobno posiekaną cebule i czosnek.

Połączyć cebulę, czosnek i grzyby z  wywarem lub rosołem, dodać sól i pieprz do smaku i dalej dusić na wolnym  ogniu.

Kiedy grzyby będą  prawie miękkie,  wlać wino ( ja pomyłkowo dziś użyłam  wina czerwonego, ale efekt smakowy  był wspaniały, a kolor ciemniejszy, bardziej wyrazisty, z czerwonym więc winem potrawa równie dobrze smakuje), a na koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekaną pietruszkę. Zagotować i jeszcze raz doprawić do smaku.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
1

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
132