Przepisy kulinarne
Niedziela, 21 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44431
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Grill

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szaszlyki z watróbka drobiowa

Szaszlyki z watróbka drobiowa sarenka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 100 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 14

Składniki

  • - ok 600g swiezej watórbki drobiowej,
  • - 1 sredni por,
  • - 1 mala cukinia,
  • - 1 duza czerwona papryka,
  • - 8 sredniej wielkosci pieczarek,
  • - olej do głębokiego smazenia, przyprawy : przyprawa meksykanska, przyprawa kebab-gyros, pieprz czarny mielony, bazylia, oregano,
  • - drewniane patyczki do szaszlyków.

Na prawde smaczne, zachecam. Wersja domowa, ale rownie dobrze mozna ja wykorzystac na grilla

Etapy przygotowania

Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm.Obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol lub na 4 czesci. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
09.3.2010

Szaszłyki z wątróbką są pyszne - ja jadłam z grilla. Wszyscy moi znajomi dziwili się na widok wątróbki - oczywiście dopóki nie spróbowali szaszłyczków. Natomiast nigdy nie jadłam szaszłyków z porem. Mam nadzieję, że są równie pyszne ponieważ mam zamiar wypróbować przepis. Pozdrawiam.





REKLAMA

Sonda

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

lula

Ilosc dodanych przepisow:
1

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
14

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962