Pyszna jesienna zupa, która rozgrzeje nas w chłodniejsze dni.
Składniki:
- 0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 1 czerwona papryka
- gałka muszkatołowa
- papryka ostra w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- kawałek białej części pora
- 1/4 części selera
- nać pietruszki, selera i lubczyku
- sól
- dwa ziarenka ziela angielskiego
- łyżka masła
Zupa krem z dyni i papryki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Najpierw przygotowujemy wywar warzywny z marchewek, pora, selera i naci. Warzywa zalewamy 1 litrem wody i dodajemy ziele angielskie. Czekamy do zagotowania. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła dynię z papryką do uzyskania bardziej wyrazistego smaku zupy. Podsmażone warzywa i zgnieciony ząbek czosnku wsypujemy do gotującego się wywaru. Pozostawiamy na małym ogniu przez 30 minut. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, soli i ostrej papryki. Wyławiamy 1 marchew, pora, selera i nacie. Całość traktujemy blenderem i mamy pyszną zupę krem.