Zapiekanka z cukinii i kurczaka

Ocena:

4.5 (206)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zapiekanka z cukinii i kurczaka to łatwy przepis na codzienny obiad. Soczyste mięso, zapieczone z delikatną cukinią i makaronem w serowym sosie to coś, co trafi w każde podniebienie. Takie danie idealnie sprawdzi się też na lunch do pracy, gdyż świetnie znosi odgrzewanie. Jak zrobić zapiekankę, aby zachwycała konsystencją i smakiem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • cukinia  700 dag

  • filet z kurczaka  500 g

  • makaron  250 g

  • jajka  1 szt.

  • mleko  200 ml

  • mąka pszenna  20 g

  • sery  200 g

  • olej  20 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

  • oregano  1 szczypta

  • papryka w proszku  1 szczypta

  • czosnek granulowany  1 szczypta

  • masło  15 g

Zapiekanka z cukinii i kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieramy cukinię, kroimy ją w plasterki i podsmażamy z obu stron na oliwie, a następnie zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i również podsmażamy. Kiedy się zarumieni, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i papryką. 

    Cukinia-plastry
  • Krok 2:

    Sos do zapiekanki: W misce roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka i mąki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

    Śmietanka i jajka na creme brulee
  • Krok 3:

    Zapiekanka z cukinii i kurczaka: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy jego spód połową plasterków cukinii. Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy naprzemiennie warstwy: makaron, kurczak, ser, makaron, cukinia, kurczak, ser. Wszystko zalewamy sosem jajecznym i posypujemy pozostałym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Zapiekanka z cukinii i kurczaka świetnie smakuje z dodatkiem listków świeżej bazylii. 

    smarowanie-naczynia

Porady

  • Zapiekanka z cukinii i kurczaka świetnie smakuje nie tylko od razu po wyjęciu z piekarnika, ale również po odgrzaniu kolejnego dnia, dlatego najlepiej od razu upiec większą porcję na kilka dni. Taką potrawę można też zamrozić na zapas i spożyć w późniejszym czasie. 
  • Ten przepis sam w sobie jest dość treściwy i sycący, dlatego nie potrzeba do niego już żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie stworzyć pełne, zbilansowane danie obiadowe, zaserwujcie zapiekankę w towarzystwie lekkiej surówki lub sałatki ze świeżych warzyw. Dobrym pomysłem będzie też odświeżająca mizeria lub wyraziste kiszonki z kapusty, ogórków lub papryki. 
  • Zamiast cukinii, do tego przepisu można też użyć plasterków bakłażana, a poza sezonem letnim warto wybrać dynię, kalafiora czy brokuła. Zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, dobrym wariantem będzie także zapieczenie makaronu z kurczakiem i mrożonym szpinakiem lub gotową mieszanką warzyw.
  • Dla dekoracji i aromatu, na wierzchu zapiekanki warto dorzucić świeże zioła lub liście sałaty. Najlepiej smakować będzie bazylia, rukola bądź natka pietruszki.

Lubisz cukiniowe dania? Wypróbuj też nasz przepis na zapiekankę z cukinii i pomidorów.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z cukinii i kurczaka - składniki i ich zamienniki

Ten przepis jest szybki, banalnie prosty, a do tego można go modyfikować na wiele sposobów, dopasowując składniki do własnych upodobań. Pasują do niego wszystkie warzywa, mięsa i produkty zbożowe. Wszystko to sprawia, że taka receptura jest wprost idealna na wykorzystanie produktów zalegających w lodówce i kuchennych szafkach. Jakie dodatki do zapiekanki będą szczególnie smaczne? My polecamy wszelkiego rodzaju warzywa i liście, zarówno te świeże, jak i suszone czy mrożone. Koniecznie wypróbujcie użyć jako jednej z warstw tego dania szpinaku lub grzybów. 

Zapiekanka makaronowa z cukinią i kurczakiem może być przygotowana z dowolnego rodzaju pasty. Do tego przepisu sprawdzą się zarówno świderki, kokardki czy muszelki, jak i spaghetti czy tagliatelle. Świetnym pomysłem będzie też zapieczenie płatów lasagne lub małych pierożków tortellini. Makaron można też zastąpić kaszą lub ryżem. Do zapiekania z cukinią i kurczakiem świetnie nadaje się kasza gryczana, jaglana lub pęczak. Jeśli chodzi o ryż, to można tu użyć zarówno tego białego, jak i brązowego czy dzikiego. Wybierając kasze i ryże, ważne, aby uprzednio odpowiednio je ugotować, aby były lekko twarde, a nie miękkie i kleiste.

W wersji mięsnej również istnieje wiele możliwości na urozmaicenie tego przepisu. Kurczaka zamienić na inne dowolne mięso lub wędlinę. Równie dobrze sprawdzi się pokrojony i podsmażony udziec z indykaJeśli zamiast drobiu wolicie wołowinę lub wieprzowinę, to z pewnością posmakuje wam zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym pod beszamelem. Smacznym dodatkiem będą również skwarki z boczku. W szybszej wersji, bez smażenia mięsa sprawdzi się także pokrojona w kostkę szynka lub plasterki chorizo. 

Jaki sos do zapiekanki z cukinii i kurczaka?

Dobra zapiekanka z cukinii i kurczaka powinna być pełna gęstego, aromatycznego sosu, który spoi poszczególne warstwy składników, łącząc wszystkie smaki. Czym zalać warzywa, mięso i makaron, aby po upieczeniu najlepiej wydobyć ich walory smakowe? Najprostszym rozwiązaniem jest uniwersalna mieszanka, którą przygotujemy z jajka oraz mleka lub śmietany. Do takiej bazy możemy dodać wszelkie ulubione przyprawy i zioła, dopasowane do składników zapiekanki.

 Innym pomysłem jest popularny beszamel, czyli gęsty biały sos na mleku z zasmażką. Ważnym elementem tego przepisu jest spora szczypta gałki muszkatołowej, nadającej mu charakterystycznego smaku. Kolejnym pomysłem może być gęsty sos serowy z cheddara, parmezanu lub mozzarelli. Fanom wyrazistych dań posmakuje sos czosnkowy z dodatkiem majonezu, natomiast propozycją w wersji fit będzie mieszanka gęstego jogurtu greckiego z dużą ilością koperku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne