Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem

Ocena:

4.48 (164)

  • 35 min.
  • dla 5 osób
Sycąca alternatywa dla mięsnych dań.

Składniki:

  • makaron penne - 3/4 opakowania
  • szpinak mrożony - 1 opakowanie ( w sezonie śmiało można użyć świeżych liści szpinaku)
  • łosoś wędzony - 300g
  • cebula - 1 średnia
  • serek Almette śmietankowy - 1 opakowanie
  • śmietanka kremówka 30% - 250g
  • ser żółty - 200g
  • czosnek - 2 duże ząbki
  • majonez - 1 łyżka
  • masło - 2 łyżki ( 1 do smażenia, 1 do sosu)
  • gałka muszkatołowa - do smaku (ok. 1 małej łyżeczki)
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na łyżce masła. Gdy już się lekko zeszkli dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podsmażamy ok. 3 minut. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, mieszamy (łosoś powinien rozpaść się na drobne kawałki i dobrze zmieszać ze szpinakiem) i całość podsmażamy jeszcze ok. 5 - 6 minut doprawiając do smaku wyciśniętym sokiem z cytryny.
  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wsypujemy 3/4 ugotowanego makaronu. Na makaron wykładamy podsmażony szpinak z łososiem i wszystko razem mieszamy. Na wierzch wykładamy pozostały makaron.
  • Przygotowanie sosu:
  • Do garnka na mleko wlewamy śmietankę kremówkę (najlepsza jest płynna nie gęsta - w przypadku gęstej należy dodać mleka), doadajemy serek Almette, masło, majonez i mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym piperzem.
  • Na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser.
  • Makaron polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni ok. 15 - 20 minut do czasu aż ser się zarumieni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne