szpinak mrożony - 1 opakowanie ( w sezonie śmiało można użyć świeżych liści szpinaku)
łosoś wędzony - 300g
cebula - 1 średnia
serek Almette śmietankowy - 1 opakowanie
śmietanka kremówka 30% - 250g
ser żółty - 200g
czosnek - 2 duże ząbki
majonez - 1 łyżka
masło - 2 łyżki ( 1 do smażenia, 1 do sosu)
gałka muszkatołowa - do smaku (ok. 1 małej łyżeczki)
cytryna
sól
pieprz
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na łyżce masła. Gdy już się lekko zeszkli dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podsmażamy ok. 3 minut. Następnie dodajemy pokrojonego łososia, mieszamy (łosoś powinien rozpaść się na drobne kawałki i dobrze zmieszać ze szpinakiem) i całość podsmażamy jeszcze ok. 5 - 6 minut doprawiając do smaku wyciśniętym sokiem z cytryny.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wsypujemy 3/4 ugotowanego makaronu. Na makaron wykładamy podsmażony szpinak z łososiem i wszystko razem mieszamy. Na wierzch wykładamy pozostały makaron.
Przygotowanie sosu:
Do garnka na mleko wlewamy śmietankę kremówkę (najlepsza jest płynna nie gęsta - w przypadku gęstej należy dodać mleka), doadajemy serek Almette, masło, majonez i mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym piperzem.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser.
Makaron polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 stopni ok. 15 - 20 minut do czasu aż ser się zarumieni.