Wieprzowina w stylu greckim

Ocena:

4.46 (177)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Oto kotlety schabowe z grilla - w apetycznej greckiej wersji.

Składniki:

  • schab  500 g

  • jogurt grecki  0.75 szklanki

  • olej  20 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • czerwona cebula  80 g

  • ogórek  150 g

  • pomidor  300 g

  • koperek  6 g

  • ocet winny  20 ml

  • sól  6 g

  • oregano  3 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • pita  4 szt.

Wieprzowina w stylu greckim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie mięsa: łyżkę czerwonego octu winnego łączymy w plastikowej torbie z oregano, łyżeczką oliwy i posiekanym czosnkiem. Wkładamy do niej 4 plastry schabu i rozprowadzamy marynatę. Worek szczelnie zamykamy. Marynujemy mięso przez 20 min w temperaturze pokojowej.

  • Krok 2:

    Sos: pozostałą łyżkę octu mieszamy z pozostałą oliwą, jogurtem, łyżką posiekanego koperku i 1/4 łyżeczki soli. Schładzamy w lodówce.

  • Krok 3:

    Warzywa: pomidory, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Lekko je solimy i mieszamy.

  • Krok 4:

    Grillowanie mięsa: rozgrzewamy ruszt. Skrapiamy go olejem. Wieprzowinę wyjmujemy z worka. Oprószamy ją solą i pieprzem po obu stronach. Kładziemy kotlety na ruszt i grillujemy przez 4 min z każdej strony lub do żądanego stopnia wysmażenia.

  • Krok 5:

    Podanie: pitę podgrzewamy na grillu. Kotlety serwujemy z sałatką, chlebkiem i porcją sosu z jogurtu. 

Porady

Polecamy również szaszłyki z grilla oraz marynowaną karkówkę.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne