Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.46 (177)
Oto kotlety schabowe z grilla - w apetycznej greckiej wersji.
schab 500 g
jogurt grecki 0.75 szklanki
olej 20 ml
czosnek 2 ząbki
czerwona cebula 80 g
ogórek 150 g
pomidor 300 g
koperek 6 g
ocet winny 20 ml
sól 6 g
oregano 3 g
oliwa z oliwek 10 ml
pita 4 szt.
Marynowanie mięsa: łyżkę czerwonego octu winnego łączymy w plastikowej torbie z oregano, łyżeczką oliwy i posiekanym czosnkiem. Wkładamy do niej 4 plastry schabu i rozprowadzamy marynatę. Worek szczelnie zamykamy. Marynujemy mięso przez 20 min w temperaturze pokojowej.
Sos: pozostałą łyżkę octu mieszamy z pozostałą oliwą, jogurtem, łyżką posiekanego koperku i 1/4 łyżeczki soli. Schładzamy w lodówce.
Warzywa: pomidory, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Lekko je solimy i mieszamy.
Grillowanie mięsa: rozgrzewamy ruszt. Skrapiamy go olejem. Wieprzowinę wyjmujemy z worka. Oprószamy ją solą i pieprzem po obu stronach. Kładziemy kotlety na ruszt i grillujemy przez 4 min z każdej strony lub do żądanego stopnia wysmażenia.
Podanie: pitę podgrzewamy na grillu. Kotlety serwujemy z sałatką, chlebkiem i porcją sosu z jogurtu.
Porady
Polecamy również szaszłyki z grilla oraz marynowaną karkówkę.