Udka z kaczki

Ocena:

3.99 (385)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pieczone udka z kaczki to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na nogi z kaczki jest prosty i wymaga jedynie kilku prostych składników. Kluczowym punktem, aby przygotować pyszne kacze udka pieczone, jest marynata do udek z kaczki. Zobaczcie jak ją przyrządzić i ile piec udka z kaczki.

Składniki:

  • udka z kaczki  4 szt.

  • słodka papryka  1 łyżeczka

  • majeranek  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz biały  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  4 łyżki stołowe

  • czosnek  2 ząbki

Udka z kaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Udka dokładnie myjemy, a następnie lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy oliwą, solą, pieprzem, papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. 

    udka z kaczki
  • Krok 2:

    Po tym czasie zamarynowane udka układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym- skórą do góry. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5-2 godziny.

    udka-kacze

Porady

Udka z kaczki

Udka z kaczki zapiekane w piekarniku to danie, które wciąż nie jest tak popularne, jak chociażby udka z kurczaka przyrządzane w ten sam sposób. Jest to jednak doskonałe urozmaicenie naszej obiadowej rutyny, które bez wątpienia przypadnie nam do gustu. Dobrze przyprawione, czy też zamarynowane udko z kaczki smakuje fantastycznie, a jego przypieczonej, chrupiącej skórce nie oprze się chyba nikt. Warto więc sięgnąć po jeden z wielu przepisów na kacze udka z piekarnika, by przekonać się o licznych zaletach tej potrawy.

Przepis na udka z kaczki pieczone

Pieczone udka z kaczki to tak naprawdę banalnie proste danie. Często unikamy tego rodzaju mięsa w obawie, że nie będziemy wiedzieli, w jaki sposób je przyrządzić. Okazuje się jednak, że nie zajmuje to więcej czasu, niż przygotowanie potraw, w których głównym składnikiem jest kurczak. Co więcej, wiele przepisów opiera się na wykorzystaniu dosłownie kilku składników. Mimo ich niewielkiej ilości możemy jednak liczyć na niesamowite doznania smakowe, ponieważ odpowiednio dobrane przyprawy są w stanie wyciągnąć z mięsa to co najlepsze.

Obecnie bez większych problemów znajdziemy mnóstwo przepisów na to, jak przyrządzić udka z kaczki. To, który z nich wybierzemy zależy w dużej mierze od naszych osobistych preferencji. Od tego zależy przecież, czy na początek będziemy woleli wypróbować nogi z kaczki w ziołach, w cytrynie, w czerwonym winie, czy może na słodko z jabłkami i rodzynkami. Każda z tych opcji jest kusząca i może smakować po prostu obłędnie, dlatego nie bójmy się eksperymentować, by odnaleźć ten smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał.

Jak zamarynować udka z kaczki?

Udka z kaczki można zamarynować na najróżniejsze sposoby, o czym już wspominaliśmy. Zanim więc udamy się na zakupy powinniśmy przejrzeć dostępne przepisy i zdecydować, które z nich wzbudzają nasz entuzjazm. Niezależnie od tego, czy naszą uwagę przykuje marynata do udek z kaczki na słono, na słodko, czy może na kwaśno musimy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu mięsa przed jego zamarynowaniem. Co więcej, planując taki posiłek weźmy też pod uwagę czas potrzebny do tego, aby kaczka zdążyła przejść marynatą.
 

Surowe udka należy w pierwszej kolejności umyć i oczyścić, ewentualnie pozbywając się nadmiaru tłuszczu, a następnie osuszyć na przykład ręcznikiem papierowym. W zależności od przepisu, z którego korzystamy możemy też natrafić na wskazówki, aby udka obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Jeśli jednak taka informacja się nie pojawia mięso należy natrzeć wybranymi przyprawami lub zalać wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki, zwykle na co najmniej kilka godzin. Oczywiście natrafimy z pewnością na przepisy, w których ten czas jest krótszy, ale pamiętajmy, że w tym przypadku nie warto się spieszyć.

 

Jak upiec udka z kaczki?

Udka z kaczki po odpowiednim czasie najlepiej jest umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, skórą do góry. Dzięki temu będzie ona pysznie chrupiąca, a chyba nikogo nie zdziwi fakt, iż dla wielu smakoszy jest to najlepsza część takiego dania. W zależności od wskazówek w przepisie udka należy przykryć drugą częścią naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową w różnych momentach pieczenia. Pamiętajmy więc o tym, aby dobrze się w niego wczytać. Często zaleca się też, aby co jakiś czas obracać udka lub podlewać je na przykład bulionem, winem czy powstałym w naczyniu sosem z marynaty i tłuszczu.

Jeśli chodzi to, ile piec udka z kaczki to tak naprawdę wszystko zależy ponownie od samej receptury, z której decydujemy się skorzystać. Czasem wystarczy już godzina, a w innych przypadkach potrzeba ok. 2 godzin, aby mięso było idealnie upieczone. Temperatura pieczenia to od 180 do 200 stopni.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać pieczone udka z kaczki?

Kacze udka pieczone można podawać z naszymi ulubionymi dodatkami. Klasykiem są tu gotowane ziemniaczki, które są szczególnie dobrym wyborem wiosną i latem, gdy mamy dostęp do młodych ziemniaków i koperku. Taka potrawa będzie też fantastycznie smakować w towarzystwie odpowiednio przyprawionych, opiekanych ziemniaczków lub domowych frytek, które uwielbia chyba każdy. Jeśli jednak mamy dość tak oczywistych rozwiązań, jak ziemniaki w każdej możliwej postaci powinniśmy rozważyć ryż lub kaszę. Sprawdzą się one doskonale zwłaszcza w przypadku przepisów, w których z marynaty powstaje smakowity sos. Pieczone udka z kaczki świetnie komponują się też z buraczkami oraz wszelkiego typu surówkami, które sprawiają, że danie staje się harmonijną całością.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne