Tort węgierski

Ocena:

4.48 (175)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Tort węgierski to imponujące połączenie czekolady, wiśni i amaretto. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale trzeba je dobrze zaplanować, głównie ze względu na czas, w którym macerują się owoce. Ten mocno alkoholowy deser zachwyci każdego dorosłego łasucha. Tort węgierski sprawdzi się jako wypiek na urodziny i inne specjalne okazje.  

Składniki:

  • wiśnie  350 g

  • cukier  340 g

  • wódka  100 ml

  • amaretto  100 ml

  • woda  70 ml

  • migdały  155 g

  • jajka  5 szt.

  • mąka pszenna  100 g

  • kakao  35 g

  • śmietana 36%  650 ml

  • gorzka czekolada  370 g

  • mascarpone  500 g

  • cukier puder  50 g

  • masło  30 g

  • wiśnie z kompotu  100 g

Tort węgierski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wiśnie: wyjmujemy pestki. Umieszczamy owoce w szklanym, zamykanym naczyniu (np. słoiczku) i zasypujemy 35 g cukru. Odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Następnie zalewamy je alkoholem (wódką i amaretto), przykrywamy i macerujemy przez minimum 24 godziny. Czas ten nie został ujęty w klasyfikacji dania.

  • Krok 2:

    Ganache do ozdoby tortu: 100 g gorzkiej czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. 150 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z palnika tuż przed jej zagotowaniem. Zalewamy nią przygotowaną czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy łopatką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy krem do lodówki.

  • Krok 3:

    Migdały do praliny: orzechy bez skórki wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią. 

  • Krok 4:

    Karmel do praliny: do garnka z grubym dnem wsypujemy 155 g cukru. Ostrożnie polewamy go wodą. Mieszankę podgrzewamy, ale nie mieszamy. Czekamy aż syrop się zagotuje i zmieni kolor na jasnobrązowy. 

  • Krok 5:

    Pralina: podpieczone migdały zalewamy karmelem. Całkowicie studzimy powstały w ten sposób krokant, a następnie łamiemy na mniejsze kawałki. Wkładamy do malaksera i miksujemy na okruchy. Uważamy, żeby nie robić tego zbyt długo, inaczej powstanie nam pasta z migdałów.

  • Krok 6:

    Przygotowanie do pieczenia biszkoptu: piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę i kakao do jednej miski.

  • Krok 7:

    Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 150 g cukru. Kiedy białka staną się gładkie i błyszczące, dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy suche składniki i całość łączymy delikatnie za pomocą łopatki. 

  • Krok 8:

    Pieczenie: kakaową masę biszkoptową na tort węgierski przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli się nie klei, możemy je wyjąć z piekarnika. Studzimy. 

  • Krok 9:

    Krem śmietanowo-czekoladowy: wiśnie wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Powinna nam zostać szklanka alkoholu. Będzie nam potrzebna do nasączania biszkoptu. 200 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko studzimy, ale tak żeby pozostała płynna. 500 ml śmietanki ubijamy z serem mascarpone i cukrem pudrem, do otrzymania gęstego, jednolitego remu. Cienkim strumyczkiem dolewamy czekoladę i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Wrzucamy odsączone wiśnie i mieszamy łopatką. Gotowy krem wkładamy do lodówki. 

  • Krok 10:

    Polewa: 70 g czekolady rozpuszczamy z masłem. Odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 11:

    Przekładanie tortu: biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy z nich i nasączamy go 1/3 szklanki alkoholu z macerowania owoców, a następnie smarujemy 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami. Czynność tę powtarzamy z pozostałymi blatami. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Górę polewamy czekoladą rozpuszczoną z masłem. Tort oblepiamy dookoła migdałowym krokantem. Chłodzimy. 

  • Krok 12:

    Dekoracja: ganache przekładamy do rękawa i nakładamy tylkę cukierniczą. Krem wyciskamy w kształt rozetek na wierzch tortu. Na ich szczycie układamy wisienki koktajlowe.

Porady

  • Pamiętajmy, że ser mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, zanim zaczniemy robić czekoladowy krem na tort węgierski.  
  • Możemy wykorzystać mrożone wiśnie, jeśli jest poza sezonem i nie możemy kupić świeżych owoców. 
  • Przyrządzanie karmelu na pralinę może okazać się technicznie trudnym zadaniem. Jeśli ten krok sprawia nam trudność, możemy kupić gotowy krokant migdałowy w sklepie. Nasz tort czekoladowy z wiśniami nic na tym nie straci, ale zawsze warto korzystać z produktu domowej roboty. 
  • Jeśli nie przepadamy za smakiem czekolady deserowej, możemy ją zamienić na mleczną lub wymieszać je pół na pół.   
  • Krokant, biszkopt i krem czekoladowy ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej. Będą wtedy dobrze schłodzone i składanie tortu nie przysporzy nam żadnych kłopotów.  
  • Żeby krem ganache, którym dekorujemy tort węgierski, miał lekką i puszystą konsystencję, musimy go dobrze schłodzić, najlepiej przez noc. Możemy go też lekko ubić za pomocą miksera, ale musimy uważać, żeby się nie zwarzył. 
  • Jeśli kupiliśmy migdały ze skórką, musimy ją zdjąć przed przyrządzaniem praliny. Zalewamy je wrzątkiem lub podpiekamy, a następnie układamy na wilgotnej ściereczce i pocieramy. W ten sposób łatwo pozbędziemy się brązowej skórki.   
  • Rodzaj i jakość czekolady, której używamy do zrobienia kremu czekoladowego, nie jest bez znaczenia. Produkty różnych producentów mogą się różnić zawartością miazgi kakaowej i inaczej rozpuszczać, co wpłynie na konsystencję kremu. Odpowiednia temperatura czekolady też jest ważna. Nie podgrzewajmy jej za bardzo, bo może się ściąć na gęstą masę.  
  • Wiele osób poleca upuszczenie biszkoptu na podłogę zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Dzięki temu szybko pozbywamy się pęcherzyków powietrza, które opadając powoli, mogłyby sprawić, że ciasto straci swoją puszystość.  
  • Możemy nieco zmodyfikować przepis na tort węgierski, jeśli nie chcemy, żeby był tak mocno alkoholowy. Poncz do nasączania biszkoptu możemy rozcieńczyć herbatą, na przykład wiśniową. 
  • Wyłożenie tortownicy jest nieco utrudnione ze względu na okrągły kształt formy. Pamiętajmy, żeby najpierw ją natłuścić – papier będzie się wtedy kleił do ścianek, co ułatwi nam zadanie. Zanim włożymy go do tortownicy, odrysujmy jej dno ołówkiem i zmierzmy szerokość rantów. Dzięki temu wytniemy dokładnie taki kształt papieru, jaki jest nam potrzebny do wyłożenia formy. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na tort węgierski z kremem maślanym 

Tradycyjnie biszkopt kakaowy na tort węgierski przekłada się kremem maślanym. Sporządza się go poprzez ucieranie miękkiego masła z cukrem i rozpuszczoną czekoladą. Można też dodać do niego odrobinę śmietany kremówki. W naszym przepisie krem ten został zastąpiony masą śmietanową z dodatkiem serka mascarpone. Jest ona nieco lżejsza i bardziej puszysta.         

Tort węgierski z galaretkami 

Jest to nieco zmodyfikowana, uproszczona wersja tortu czekoladowego z wiśniami i alkoholem. Ciasto węgierskie składa się z kakaowego biszkoptu i kremu śmietanowego, do którego wmieszane są pokrojone w kostkę galaretki. Nie muszą mieć wiśniowego smaku. Dla ciekawego efektu możemy użyć różnych kolorów. Jeśli jesteśmy w nastroju na eksperymenty, możemy zrobić własne, domowe żelki. Jest to bardzo prosty przepis, który pozwala nam na wykorzystanie swoich ulubionych owoców.  

Tort węgierski czy szwarcwaldzki? Czym się różnią? 

Tort szwarcwaldzki, inaczej czarny las, to chyba najsłynniejszy tort czekoladowy. W gruncie rzeczy jest bardzo podobny do węgierskiego – zachwyca nutką alkoholu i smakiem wiśni, a jego podstawę stanowi biszkopt z dodatkiem kakao. Ma on jednak w sobie o wiele mniej czekolady. Przekłada się go bitą śmietaną i konfiturą wiśniową. Czekoladoholikom zdecydowanie polecamy tort węgierski.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne