Tort motyl

Ocena:

4.52 (155)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Tort motyl to świetny pomysł na kolorowe ciasto urodzinowe. Biszkopt pieczemy w okrągłej formie, a następnie wycinamy skrzydła motyla. To proste – wystarczy przeciąć ciasto na pół i odwrócić półkola tyłem do siebie. Potem pozostaje już tylko przełożenie blatów kremem, nałożenie tynku z ganache czekoladowego i dekoracja kolorowymi cukierkami. Ostatni etap można wykonać razem z dzieckiem – ozdabianie tortu w kształcie motyla to doskonała zabawa dla całej rodziny.

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • cukier  100 g

  • mąka tortowa  70 g

  • mąka ziemniaczana  30 g

  • śmietana 36%  630 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier puder  75 g

  • cukier waniliowy  8 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • dżem owocowy  200 g

  • masło  210 g

  • czekolada deserowa  210 g

  • czekolada mleczna  110 g

  • cukierki  500 g

Tort motyl - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piana na biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy 100 g cukru.

  • Krok 2:

    Masa na biszkopt: mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sito. Do piany z białek przekładamy żółtka i ostrożnie mieszamy szpatułką do ciasta. Następnie dodajemy mąkę, po każdej łyżce dokładnie mieszamy składniki (łyżką lub mikserem na niskich obrotach).

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 4:

    Pieczenie: ciasto na tort motylek wstawiamy do piekarnika na 25 min. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy biszkopt z piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia.

  • Krok 5:

    Krem: ubijamy 500 ml śmietany, a gdy jest już gęsta, dodajemy po łyżce serek mascarpone, 60 g cukru pudru i cukier waniliowy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie nasączamy biszkopt ponczem.

  • Krok 6:

    Krojenie biszkoptu: ciasto kroimy na dwa półkola, trochę poniżej środka wycinamy dwa trójkąciki – tak, aby po odwróceniu połówek biszkoptu powstały skrzydła motyla. Biszkopt dzielimy na trzy poziome blaty, które będziemy przekładać kremem.

  • Krok 7:

    Poncz: 100 ml letniej wody mieszamy z 15 g cukru pudru i sokiem z cytryny. Ponczem polewamy po kolei wszystkie trzy blaty do tortu.

  • Krok 8:

    Przekładanie: na pierwszy blat (obydwie połówki biszkoptu odwrócone do siebie zaokrągloną częścią) nakładamy połowę dżemu i rozprowadzamy po całej powierzchni skrzydeł motyla. Na dżem nakładamy ½ przygotowanego kremu i przykrywamy drugim blatem (kolejne dwie połówki biszkoptu). Następnie ponownie kładziemy dżem i pozostały krem śmietankowy. Tort przykrywamy trzecim blatem (ostatni poziom skrzydeł motyla). Odstawiamy do lodówki.

  • Krok 9:

    Ganache: w rondelku podgrzewamy 130 ml śmietany kremówki. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i roztapiamy w niej masło oraz połamaną czekoladę (deserową i mleczną). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ganache odstawiamy do przestygnięcia na ok. 2–3 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • Krok 10:

    Dekoracja: kiedy ganache czekoladowy ma już konsystencję nutelli, nakładamy go na tort w kształcie motyla. Kremem czekoladowym pokrywamy wierzch i boki ciasta. Powierzchnię wyrównujemy płaskim nożem lub szpatułką. Na wierzchu układamy cukierki lub orzeszki w kolorowej polewie. Tort odstawiamy do lodówki.

Porady

  • Biszkopt wyjmujemy z blachy po całkowitym wystudzeniu.
  • Do kremu ze śmietany i serka mascarpone można dodać żelatynę – 10 g proszku rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę dodajemy do kremu pod koniec ubijania.
  • Przygotowywanie tortu najlepiej jest podzielić na trzy kolejne dni – na trzy dni przed uroczystością pieczemy biszkopt, następnego dnia robimy krem i przekładamy ciasto, a ostatniego dnia (na dzień przed imprezą) przygotowujemy ganache i robimy dekorację.
  • Tort w kształcie motyla należy wyjąć z lodówki ok. 30 min przed podaniem, aby łatwiej było go pokroić.
  • Do dekoracji można wykorzystać kolorowe orzeszki, cukierki lub żelki.
  • Aby motyl miał czułka, do ciasta wbijamy dwa czekoladowe patyczki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort motyl w białej czekoladzie

Do tortu możemy przygotować także tynk z białej czekolady. Proporcje na taki ganache są podobne, ale wykonanie jest inne:

  • w 50 ml gorącej śmietanki roztapiamy 300 g białej czekolady i odstawiamy do ostygnięcia,
  • w osobnej misce ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) na biały puch, stopniowo dodajemy czekoladę ze śmietanką, ubijamy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.

Taki krem od razu nakładamy na wierzch i boki ciasta – tynk z ucieranym masłem nie wymaga chłodzenia. Dopiero gotowy tort wstawiamy do lodówki.

Tort motyl z masą cukrową

Jeśli chcemy, aby tort w kształcie motyla był pokryty masą cukrową w dowolnym kolorze, musimy przygotować lukier plastyczny. Do jego wykonania potrzebne są następujące składniki:

  • cukier puder,
  • glukoza (w proszku lub płynie) – można ją kupić w aptece,
  • żelatyna,
  • woda,
  • ekstrakt o dowolnym zapachu – np. waniliowy lub migdałowy,
  • barwnik spożywczy – w wybranym kolorze.

Masę cukrową możemy położyć na krem lub ciasto. Możemy z niej także wyciąć ozdoby lub zrobić małe figurki.

Tort motyl i inne pomysły na fantazyjne kształty

Bazując na tym przepisie można przygotować nie tylko tort w kształcie motyla, ale także inne, np:

  • Tort w kształcie serca – możemy skorzystać z formy w kształcie serca lub wyciąć je z koła.
  • Tort kotek – kształt głowy kota również łatwo jest wyciąć z koła, wystarczy dołożyć uszka. Wąsy można zrobić z masy cukrowej lub czekoladowych patyczków. 
  • Tort boisko piłkarskie – okrągły biszkopt pokrywamy masą cukrową w kolorze zielonym. Białym lukrem rysujemy linie boiska, ustawiamy bramkę i figurki piłkarzy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne