Szczupak pieczony

Ocena:

4.43 (178)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szczupak pieczony zawsze robi wrażenie i smakuje wszystkim. Choć ta ryba gości na naszych stołach głównie w okresie świątecznym, warto przyrządzać ją zdecydowanie częściej. W czym tkwi sekret idealnie soczystej ryby z chrupiącą skórką? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na szczupaka w piekarnika!

Składniki:

  • szczupak  400 g

  • cytryna  1 szt.

  • masło  1 łyżka stołowa

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  2 szczypty

Szczupak pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ryby: Szczupaka patroszymy, oczyszczamy z łusek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rybę kroimy na dzwonki o szerokości ok. 3 cm (głowy nie wyrzucamy, a zostawiamy na bulion). Kawałki ryby przyprawiamy solą, smarujemy masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na każdym posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

    ryba
  • Krok 2:

    Pieczenie ryby: Tak przygotowanego szczupaka układamy w blaszce lub żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C na około 25 minut.

    pieczone-ryby

Porady

  • Jeśli zależy nam na chrupiącej, przyrumienionej skórce, kilka minut przez końcem pieczenia, powinniśmy rozwinąć folię i podpiec odkrytą rybę jeszcze chwilę.
  • Wybierając szczupaka, należy zwrócić uwagę na jego skrzela. Jeśli mają intensywny kolor to znaczy, że ryba jest świeża. Unikajmy ryb z brązowymi skrzelami.  
  • Kupujmy niewielkie szczupaki o wadze do 2 kilogramów. Większe okazy będą mniej smaczne.
  • Jeśli ryba ma zapach mułu, wystarczy natrzeć ją solą i sokiem z cytryny. Po godzinie zapach powinien zniknąć. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak przyrządzić szczupaka pieczonego?

Szczupak pieczony w dzwonkach, filetach czy w całości, to banalnie prosty przepis, który nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy dobrej jakości ryba, podstawowe przyprawy, świeże zioła i cytryna. Przygotowania należy zacząć od marynowania ryby. Rybie mięso najlepiej natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem i zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie możemy zapiec rybę z odrobiną masła, oliwy lub całkowicie bez tłuszczu. Porcje ryby możemy ułożyć razem na blaszce lub owinąć każdy filet osobno w sakiewki z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Dzięki szczelnemu woreczkowi, szczupak pieczony w folii pozostanie maksymalnie soczysty i aromatyczny. Z kolei szczupak pieczony na blasze w piekarniku, będzie wyglądał bardziej efektownie i można go zaserwować w całości na stół. 

Ile piec szczupaka w piekarniku?

Szczupak pieczony w całości powinien spędzić w piekarniku około 1 godzinę, a szczupak pieczony w dzwonkach, już tylko 20-30 minut.

Dodatki do ryby - z czym podać szczupaka?

Ziemniaki, kasza czy ryż to klasyka, która sprawdzi się do każdej ryby, ale co jeszcze podać do szczupaka? Do tej ryby fantastycznie pasują wszelkiego rodzaju sosy, na ciepło i zimno. Warto więc podać tę rybę w sosie śmietanowym, sosem chrzanowym, koperkowym lub czosnkowym. Świetnym dodatkiem do ryby jest także lekka sałatka, na przykład z pora, selera czy z czerwonej, białej lub kiszonej kapusty. Dobrym wyjściem jest też szczupak pieczony z warzywami w jednym naczyniu. W tym wypadku możemy jednocześnie możemy upiec rybę oraz dodatki i podać naczynie z piekarnia prosto na stół!

Inne przepisy na szczupaka

Ta ryba świetnie smakuje zarówno pieczona, smażona, jak i gotowana. Można z niej zrobić pulpeciki, roladę, zapiekankę czy galantynę. Pysznymi wariantami, szczególnie popularnymi na świątecznym stole, są też szczupak faszerowany pieczony i szczupak w galarecie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne