Sałatka z fasolą

Ocena:

4.5 (190)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z fasolą to świetny pomysł na pożywny lunch do pracy lub treściwą przekąskę na imprezę. Połączenie fasoli jaś, marynowanego czosnku i sosu na bazie oliwy smakuje wprost wyśmienicie. To świetna alternatywna dla klasycznej sałatki jarzynowej. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić!

Składniki:

  • biała fasola  200 g

  • fasola czerwona  200 g

  • czosnek marynowany  25 g

  • natka pietruszki  30 g

  • sok z cytryny  45 g

  • oliwa z oliwek  40 g

  • ocet jabłkowy  6 g

  • musztarda  20 g

  • syrop z agawy  16 g

  • sól  3 g

Sałatka z fasolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: Obie fasole przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do dokładnego osączenia. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki siekamy.

  • Krok 2:

    Sos: Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, oliwę i ocet jabłkowy, dodajemy musztardę, syrop z agawy albo miód oraz sól. Zakręcamy i mocno potrząsamy słoiczkiem, aby składniki sosu dobrze się połączyły.

  • Krok 3:

    Sałatka z fasolą: Fasolę, czosnek i natkę pietruszki wkładamy do salaterki. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Porady

  • Sałatkę można przygotować na bazie fasoli z puszki lub samodzielnie ugotowanej fasoli jaś. 
  • Jeśli nie przepadacie za pikantnymi smakami, możecie zredukować ilość czosnku podanego w przepisie. 
  • Sałatkę polecamy podawać w towarzystwie świeżego, domowego pieczywa i grillowanego serka halloumi
  • Dla urozmaicenia smaku, polecamy dodać do sałatki dwa ugotowane, starte na drobno jajka lub pół piersi grillowanego kurczaka, pokrojonego w paski.
  • Fanom niecodziennych połączeń smakowych polecamy dodanie do sałatki jedno obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Z sałatką z fasoli najlepiej komponować się będą kwaśne odmiany takie jak antonówka czy szampion.
  • Do sałatki można również dodać inne marynowane warzywa, takie jak papryka czy pieczarki.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z fasolą – wersja z majonezem

Sałatkę z fasolą można również przygotować z sosem majonezowym. Wówczas należy dodać do niej kilka pokrojonych w drobną kostkę ogórków kiszonych, posiekaną cebulę, łyżeczkę cukru oraz około 200 g domowego majonezu. Majonez najlepiej smakuje, gdy przyrządza się go na bazie jajek, oleju słonecznikowego i musztardy francuskiej. W wersji wegańskiej polecamy przygotowywać go z mleka sojowego, oleju rzepakowego i octu.
Jeśli nie przepadacie za tak treściwymi sałatkami, możecie w prosty sposób przyrządzić ją w lżejszej wersji. Wystarczy połowę majonezu zastąpić jogurtem naturalnym lub przygotować ją jedynie na bazie gęstego jogurtu. Cukier można zastąpić jego zdrowszym odpowiednikiem. Świetnie sprawdzą się do tego zamienniki takie jak ksylitol, erytrol czy stewia. Tak przygotowana sałatka z fasolą i majonezem będzie zawierała zdecydowanie mniej tłuszczu i kalorii.  Podana z kawałkiem świeżego, domowego pieczywa świetnie sprawdzi się jako pożywny lunch do pracy lub smaczna kolacja. 
 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne