iStock
4.52 (155)
Ryż na sypko to pożądany składnik wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Najzdrowszy jest gotowany bez woreczka. Foliowe saszetki mogą zawierać szkodliwy dla zdrowia bisfenol A, który pod wpływem wysokiej temperatury przenika do jedzenia. Kierując się kilkoma prostymi wskazówkami i zachowując odpowiednie proporcje, można w łatwy sposób ugotować ryż na sypko bez woreczka.
ryż 200 g
woda 300 ml
sól 5 g
olej rzepakowy 5 ml
Płukanie: ryż płuczemy pod bieżącą wodą do czasu, aż woda przestanie być mleczna, a stanie się przezroczysta.
Gotowanie wody na ryż: do garnka wlewamy wodę, ściśle trzymając się proporcji określonej w przepisie. Dodajemy sól i olej, wstawiamy do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć wsypujemy przepłukany ryż.
Gotowanie ryżu na sypko: gdy woda z ryżem zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy przez 15 min.
Wchłanianie wody: po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki. Zostawiamy ryż pod przykryciem do czasu, aż wchłonie całą wodę.
Podawanie: ryż na sypko przed podaniem należy ostrożnie wymieszać widelcem.
Porady
- Czas podany w przepisie jest odpowiedni dla ryżu białego, takiego jak basmati.
- W przypadku gotowania ryżu na sypko ważnym krokiem jest dokładne wypłukanie go ze skrobi. To ona jest odpowiedzialna za sklejanie się ziaren. Najlepiej wsypać je do miski lub garnka, zalać zimną wodą, przemieszać i odcedzić. Czynność powtarzać do czasu, aż woda przestanie być mętna.
- Po ugotowaniu i przełożeniu ryżu na sitko (lub durszlak), można przelać go zimną bieżącą wodą, aby dodatkowo wypłukać skrobię.
- Jeśli mamy mniej czasu, możemy sięgnąć się po ryż w torebce. Czas gotowania jest krótszy i nie musimy przejmować się ilością wody.
- Ugotowany ryż najlepiej spożyć od razu i nie przechowywać go na później, gdyż mogą się w nim rozwijać szkodliwe dla zdrowia bakterie.
Im mniej przetworzona odmiana, tym czas gotowania jest dłuższy. Proporcje ryżu do wody są takie same – 2:3. Czas powinien być podany na opakowaniu:
Ryż krótkoziarnisty, np. arborio, gotuje się trochę krócej niż długoziarnisty i ma większą tendencję do sklejania się. Polecany jest do sushi. Szczególnie cenione są odmiany japońskie, np. Koshihikari, Haruka czy Calrose.
Ryż na sypko jest charakterystyczny dla kuchni orientalnej – występuje w ostrych daniach z kurczakiem, wołowiną lub owocami morza. Doskonale pasuje także do ryb, mięs lub sosów. Na jego bazie można przygotować pyszne dania z patelni, np:
Ryż jest niezbędny do tradycyjnych domowych gołąbków lub wegetariańskich z warzywnym farszem. Ugotowany na sypko doskonale sprawdza się w sałatce z ryżem i kurczakiem lub sałatce z tuńczykiem i ryżem.
Słodkie desery z ryżem najczęściej przygotowywane są na ryżu o krótkich ziarnach, np. arborio. Wtedy pudding wychodzi miękki i gładki. Jednak jeśli wolimy bardziej sypki ryż, możemy sięgnąć po długoziarnisty lub jaśminowy i ugotować go z mniejszą ilością mleka. Poniżej sprawdzone pomysły:
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.