Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
Ciasto:
7 białek
5 żółtek
15 dag mąki
15 dag cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Krem:
1 margaryna
2 jajka
¾ szklanki cukru pudru
aromat rumowy lub arakowy
2 łyżeczki kakao
wiśniowa galaretka rozpuszczona według przepisu na opakowaniu
polewa czekoladowa do dekoracji
Rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Lekko wymieszać i wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni 30-40 minut. Upieczony gorący biszkopt zsunąć z blachy na stolnicę i delikatnie zwinąć w rulon.
Krem:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać jaja z cukrem i nadal ucierać. Na końcu dodać aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, rozprowadzić na połowie masę śmietankową a na drugiej masę kakaową. Ułożyć pokrojona galaretkę i ponownie zawinąć w rulon. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.