Rolada biszkoptowa z galaretką

Ocena:

4.46 (190)

  • 60 min.

Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 7 białek
  • 5 żółtek
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem:
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • aromat rumowy lub arakowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • wiśniowa galaretka rozpuszczona według przepisu na opakowaniu
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Rolada biszkoptowa z galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet. Lekko wymieszać i wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni 30-40 minut. Upieczony gorący biszkopt zsunąć z blachy na stolnicę i delikatnie zwinąć w rulon.
  • Krem:
  • Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać jaja z cukrem i nadal ucierać. Na końcu dodać aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  • Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, rozprowadzić na połowie masę śmietankową a na drugiej masę kakaową. Ułożyć pokrojona galaretkę i ponownie zawinąć w rulon. Polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.
  • ;
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne