iStock
4.36 (192)
Rogaliki orzechowe to pyszne ciasteczka kruche, których nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole, chociaż można przygotowywać je również na wiele innych okazji. Świetnie smakują w towarzystwie szklanki mleka, kakao, kawy czy herbaty. Rogaliki orzechowe warto polać samodzielnie przygotowanym lukrem. Ich zaletą jest prostota i szybkość przygotowania, nie trzeba też mieć wprawy w ich formowaniu. Warto jednak pamiętać, że do czasu przygotowania należy doliczyć czas ich chłodzenia. Poniżej podajemy prosty przepis na kruche rogaliki orzechowe.
orzechy włoskie 125 g
masło 250 g
mąka pszenna 350 g
cukier waniliowy 17 g
cukier puder 100 g
żółtko 3 szt.
Orzechy: jeśli mamy orzechy włoskie w łupinach, łuskamy je. Następnie miksujemy lub blendujemy na proszek - przypominający mąkę orzechową.
iStock
Kruche ciasto: zimne masło siekamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i orzechy - zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy - 1h w lodówce lub ok. 20 minut w zamrażalniku.
iStock
Formowanie rogalików: z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy wałeczek, a następnie ucinamy po równe części i zawijamy każdą w półksiężyc. Tak przygotowanie rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
iStock
Pieczenie i dekoracja: rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez 20 minut. Grzanie góra-dół. Gotowe rogaliki orzechowe lekko studzimy, ale zanim zrobią się zimne, obtaczamy je w cukrze pudrze
iStock
Porady
- tradycyjne rogaliki orzechowe są kruche i pyszne ze względu na użycie do ciasta kruchego samych żółtek. A co z białkami? Polecamy poradnik - jak wykorzystać białka w kuchni,
- do obtoczenia rogalików możemy wykorzystać dodatkowo cynamon - to szczególnie dobry patent na święta Bożego Narodzenia,
- świetną alternatywą dla kruchych rogalików orzechowych są rogaliki orzechowe z ciasta francuskiego. Można wykorzystać gotowy arkusz ciasta – to dodatkowo skróci nam czas przygotowania ciasteczek.
Rogaliki z orzechami włoskimi są nie tylko pyszne, ale również szybkie i proste w przygotowaniu. Świetną wariacją na ich temat są rogaliki z krem orzechowym, które przygotowuje się równie prosto. Możemy przyrządzić je na bazie ciasta kruchego bądź francuskiego – w zależności od preferencji. Wcześniej jednak musimy przygotować krem orzechowy przy użyciu orzechów (mogą być włoskie, ale też nerkowce czy orzeszki piniowe) oraz Nutelli. Wystarczy zmielone orzechy zmieszać z kremem czekoladowym i w ten sposób otrzymujemy nasz krem orzechowy do rogalików. Opcjonalnie możemy wykorzystać również masło orzechowe. Dalej krem nakładamy na trójkąty ciasta, formujemy rogaliki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut. Rogaliki orzechowe możemy posypać po wierzchu cukrem pudrem lub polać lukrem czy też polewą czekoladową (w zależności od indywidualnych preferencji).