Pstrąg z piekarnika

Ocena:

3.87 (390)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad. Pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i masło. To jeden z wielu przepisów na tę rybę, która zawsze wychodzi pyszna i soczysta. Pieczony pstrąg świetnie komponuje się z frytkami, ryżem, ziemniakami purée, brokułami lub surówką z pora i jabłka.

Składniki:

  • pstrąg  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  20 g

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

  • olej  3 ml

Pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: wypatroszone pstrągi delikatnie oskrobujemy z łusek i płuczemy pod bieżącą wodą. Odkładamy na ręcznik kuchenny do wyschnięcia.

  • Krok 2:

    Przyprawy: na każdym boku ryby robimy 2–3 delikatne nacięcia. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, po czym odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok 3:

    Farsz: wyjmujemy pstrągi z lodówki. Do środka wkładamy kilka łodyżek koperku, masło (po 5 g na każdą rybę) i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 180°C. Folię aluminiową składamy na pół, aby była mocniejsza. Następnie smarujemy ją olejem i układamy na niej pstrąga. Na wierzch kładziemy koperek i po kawałku masła.

  • Krok 5:

    Pieczenie: zawijamy brzegi folii aluminiowej do góry i w ten sposób układamy pstrągi na blasze (lub kratce) piekarnika. Rybę pieczemy przez ok. 25 minut.

  • Krok 6:

    Pstrąg z piekarnika jest gotowy: podajemy go w folii. Jeśli zdecydujemy się na przełożenie pstrągów, warto przelać na talerz także pyszny maślany sos, który powstał podczas pieczenia.

Porady

  • Jeden pstrąg waży ok. 250 g, co jest odpowiednią porcją na danie obiadowe dla dorosłej osoby. W przepisie podaliśmy proporcje na dwa pieczone pstrągi (ważące razem ok. 500 g).
  • Przepis na pstrąga z piekarnika zakłada, że ryba jest już wypatroszona. Jeśli jest inaczej, pomocne będą akcesoria do skrobania łusek i filetowania ryby. W sklepach dostępne są deski do krojenia ze specjalnym klipsem, który przytrzymuje ogon i ułatwia patroszenie. Przydatne będą także noże do ryby o zaokrąglonym ostrzu i pęsety do wyjmowania ości.
  • Miłośnicy pstrąga tęczowego z piekarnika z pewnością będą korzystać ze skrobaka do ryb. Niewielkich rozmiarów gadżet ze stali nierdzewnej przydaje się do oczyszczania ryb o dużych łuskach. Zaletą narzędzia jest to, że dobrze leży w dłoni i pozwala sprawnie czyścić rybie łuski.
  • Do pieczenia w piekarniku odpowiedni będzie zarówno pstrąg tęczowy, potokowy, jak i źródlany.
  • Rybę możemy upiec także bez folii, np. w naczyniu żaroodpornym.
  • Doskonale smakuje pstrąg pieczony z warzywami, np. ziemniakami w talarkach i brokułami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pstrąg z piekarnika – jaką odmianę wybrać?

  • Pstrąg tęczowy – zwany także łososiowym, charakteryzuje się dużą ilością mięsa, które doskonale smakuje po upieczeniu w piekarniku. Przy jego zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy ryba jest świeża. Powinna mieć błyszczące oczy, różowe skrzela i świecące łuski. Nie powinna zbyt intensywnie pachnieć.
  • Pstrąg źródlany – to, podobnie jak pstrąg tęczowy, gatunek hodowlany. Charakteryzuje się większa ilością śluzu na skórze, który sprawia, że mięso ryby nie wysycha podczas pieczenia. Dzięki temu jest bardzo delikatne i świetnie smakuje.
  • Pstrąg potokowy – to z kolei ryba występująca naturalnie w nielicznych polskich rzekach na terenach górskich. Jest objęta okresem ochronnym od września do stycznia – w tym czasie nie można jej łowić. W smaku jest równie soczysta, a przy tym bardzo zdrowa. Zawiera pełnowartościowe białko, więcej od dwóch pozostałych kwasów omega–3 i jest o wiele mniej kaloryczna od pstrąga tęczowego.

Jak przyprawić pstrąga do piekarnika?

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem świetnie komponuje się nie tylko z koperkiem, ale także z dodatkiem innych świeżych ziół:

  • rozmarynu,
  • tymianku,
  • szałwii,
  • natki pietruszki,
  • majeranku,
  • bazylii,
  • oregano,
  • trawy cytrynowej,
  • a także mieszanki ziół prowansalskich.

Pstrąg pieczony w folii dobrze smakuje obłożony plastrami cytryny, limonki lub pomarańczy. Można doprawić go świeżo zmielonym pieprzem lub oliwą smakową. Taką oliwę można przygotować samodzielnie, dodając do niej, np. kawałki skórki cytrynowej, czosnek i liście bazylii.

Pstrąg z piekarnika – propozycje podania

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i koperkiem zachwyca prostym i delikatnym smakiem. Jeśli jednak macie ochotę odejść do klasyki, poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów:

Do pstrąga z piekarnika świetnie pasują pieczone warzywa, talarki ziemniaków lub zapiekanka ziemniaczana, np. z porem lub z kalafiorem i oscypkiem. Do tego warto dobrać surówkę, np. z pora i jabłka lub kiszonej kapusty.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na ulubione produkty!
Do -40% na ulubione produkty!
Rabat do 40% na wszystkie prod... więcej»
Zobacz
+
Do -40% na ulubione produkty!
Online

Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.  


Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.  

Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% na zakupy powyżej 100 zł
-20% na zakupy powyżej 100 zł
Rabat -20% na zakupy powyżej 1... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-20% na zakupy powyżej 100 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat -20% na zakupy powyżej 100 zł. Promocje nie łączą się. Oferta i szczegóły promocji dostępne w drogeriach stacjonarnych i na zikodermo.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
-30% na okulary korekcyjne
-30% na okulary korekcyjne
Rabat 30% na kompletną parę ok... więcej»
Kod rabatowy:200270
Zobacz
+
-30% na okulary korekcyjne
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:200270
Zobacz
-30% od AVA
-30% od AVA
AVA- to co najlepsze w naturze... więcej»
Kod rabatowy:AVA30
Zobacz
+
-30% od AVA
Online

AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii,  pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.  

Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł. 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.  

Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.

Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.


Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:AVA30
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne