Porterówka

Ocena:

4.43 (162)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Porterówka – czyli domowa nalewka na bazie ciemnego piwa typu porter – przyjemnie rozgrzewa w długie jesienno–zimowe wieczory. Charakteryzuje się niezwykłym aromatem i głębokim smakiem. Przelana do klasycznej lub ozdobnej butelki jest gotowa do wręczenia w ramach prezentu świątecznego. Co więcej, nalewka porterówka jest bardzo łatwa do przygotowania i można ją podawać od razu.

Składniki:

  • ciemne piwo  1 l

  • cukier  150 g

  • cukier waniliowy  50 g

  • spirytus  500 ml

Porterówka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Podgrzewanie piwa: ostrożnie przelewamy je do garnka, uważając, aby nie spieniło się za bardzo. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas delikatnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawiamy garnek do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Spirytus: wlewamy do zimnego piwa. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Przelewanie do butelek: porterówka jest gotowa. Przelewamy ją do butelek przy pomocy lejka. Możemy pić ją od razu, ale głębię smaku uzyska odstawiona w ciemne miejsce na czas 1-4 tygodni.

Porady

  • Porterówka może być podawana od razu. Jednak będzie lepsza, jeśli poczekamy z serwowaniem nalewki ok. 1–4 tygodni.
  • Ważne jest, aby piwo zmieszane z cukrem całkowicie ostygło, zanim połączycie je ze spirytusem. Jeśli będzie ciepłe, spirytus może wyparować.
  • Możecie kupić gotowy cukier waniliowy lub przygotować go samodzielnie z lasek wanilii – instruktaż znajdziecie w krótkim filmie „Jak zrobić cukier waniliowy”.
  • Zamiast spirytusu możecie dodać wódkę. Wtedy nalewka porterówka będzie delikatniejsza w smaku.
  • Jakie piwo jest odpowiednie do nalewki? Dowolne – z dodatkiem cukru i wanilii niuanse smakowe nie będą mocno wyczuwalne.
  • W efekcie końcowym porterówka w smaku przypomina cukierki kukułki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Porterówka z dodatkami

Prosty przepis na porterówkę możecie rozbudować, dodając aromat kawy, słodkie rodzynki lub przyprawy korzenne. Jak to zrobić? Poniżej krótkie podpowiedzi:

  • porterówka z kawą – do ciepłego piwa z cukrem dodajemy jeszcze 2 łyżki miodu (ok. 40 g). Gdy przestygnie, wlewamy do piwa również zimną kawę. Wystarczy filiżanka (30–50 ml) espresso lub czarna kawa zaparzona bez fusów,
  • porterówka z rodzynkami – dodajemy je do ciepłego piwa. Dalej przepis pozostaje bez zmian – z tą różnicą, że nalewkę należy najpierw zlać do słoja z rodzynkami, a po kilku dniach (5–7 dni) należy ją przefiltrować przez gazę, a dopiero potem przelać do butelek,
  • porterówka świąteczna – do nalewki możecie dodać przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa. Nalewka z przyprawami musi stać ok. 2 tygodni w dużym słoju. Po tym czasie trzeba ją przecedzić.

Nalewka z porterem – ciekawostki o piwie

Porter to angielskie ciemne piwo, którego tradycja sięga XVIII wieku. Pierwszy raz uwarzono je w 1730 roku i z tych czasów pochodzi jego nazwa. Nawiązuje ona do ulicznych i rzecznych tragarzy, czyli z angielskiego „porters”.

Pierwsze portery były mocniejsze od tych, które obecnie znajdują się na półkach w sklepach lub pubach. Miały nawet do 15% ekstraktu słodowego, co dawało 6,5% zawartości alkoholu. Dawniej piwo porter było warzone z ciemnego słodu. Obecnie używa się słodu jasnego z dodatkiem palonego ciemnego słodu, a także cukru i kukurydzy.

Porterówka do kawy

Nalewka z piwa porter świetnie pasuje do czarnej kawy. Możecie dodać ją do americano, a na wierzch położyć łyżką niewielką warstwę śmietanki kremówki. W ten sposób otrzymacie przyjemnie rozgrzewającą wariację na temat Irish Coffee (tradycyjnie przygotowywaną z whiskey).

Śmietanki, która przykrywa kawę z alkoholem, nie należy mieszać – najlepszy efekt smakowy uzyskacie wtedy, gdy będziecie pić „jedno przez drugie”. Czyli przez zimną i lekko słodką śmietankę pijemy mocną kawę z porterówką. Spróbujcie sami!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne