Pizza kebab

Ocena:

4.58 (184)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pizza kebab to specjał, który w jednej potrawie łączy delikatne, puszyste lub cienkie, chrupiące ciasto z dodatkami charakterystycznymi dla przysmaku z tureckiej kuchni. Choć takie połączenie może wydawać się nieco kontrowersyjne, to praktyka pokazuje, że wszystkie składniki pasują tu idealnie, jakby były dla siebie stworzone. Nic dziwnego, że wyśmienita pizza kebab-gyros znajduje się w menu właściwie każdej pizzerii. Jeżeli jednak wolisz domową kuchnię, bez problemu przygotujesz ją sam.

Składniki:

  • mąka pszenna  180 g

  • woda  100 ml

  • drożdże  20 g

  • sól  3 g

  • olej  40 ml

  • przecier pomidorowy  40 g

  • mozzarella  150 g

  • filet z kurczaka  100 g

  • pieczarki  4 szt.

  • kukurydza konserwowa  25 g

  • czerwona papryka  50 g

  • czerwona cebula  30 g

  • pieprz  3 g

  • przyprawa gyros  10 g

Pizza kebab - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie i połączyć z mąką, solą i 20 ml oleju. Ze składników należy wyrobić gładkie ciasto.  Następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto trzeba uformować na kształt koła i brzegi zwinąć do środka.

    Świeże drożdże
  • Krok 2:

    Filet z kurczaka trzeba obsypać przyprawą do dań gyros. Następnie na rozgrzanej patelni należy podsmażyć na 20 ml oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Pieczarki i czerwoną paprykę należy pokroić w plastry, a czerwoną cebulę w piórka.
     

    Filet-z-kurczaka
  • Krok 3:

    Uformowana pizza powinna być posmarowana przecierem pomidorowym i posypana przyprawami. Na wierzchu należy ułożyć mozzarellę, kurczaka, pieczarki, kukurydzę, paprykę i cebulę. Pizza kebab powinna być pieczona w 210°C przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią.

    sos pomidorowy

Porady

Przygotowanie pizzy kebab

Pizza i kebab to dwa najpopularniejsze dania typu fast food. Co wyjdzie z ich połączenia? Wyśmienita mix kuchni włoskiej i tureckiej, czyli pizza z kebabem! Jej przygotowanie nie jest trudniejsze niż innych odmian domowej pizzy, Jeżeli korzystasz z gotowych spodów, 40 minut powinno wystarczyć na przygotowanie domowej pizzy z kebabem. Jeśli nie, trzeba do tego doliczyć czas wyrastania ciasta, czyli minimum 30 minut.

Przyprawy do pizzy kebab

Co definiuje wyjątkowy smak, jakim charakteryzuje się pizza kebab? Składniki tego dania znajdziemy w wielu innych pizzach, jednak już po pierwszym kęsie okazuje się, że w tym przypadku, smakują one zupełnie inaczej. To zasługa mieszanki przypraw. Bez problemu możemy sięgnąć po gotową przyprawę kebab-gyros, ale możemy też przygotować ją samodzielnie. Jest to mieszanka wielu przypraw, w tym słodkiej papryki, mielonego chili, kminu rzymskiego, kolendry, gałki muszkatołowej i cynamonu.
 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos do pizzy kebab

Pizza kebab nie będzie kompletna bez odpowiedniego sosu. Idealnie sprawdzi się tu tradycyjny wariant czosnkowy (zobacz: sos czosnkowy do pizzy), który jest łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się też sos turecki, także bazujący na czosnku, ale zawierający spory dodatek pikantnych przypraw. Inna propozycja? Jogurtowy sos pomidorowy - lekki, kwaskowy i wyjątkowo smaczny. Bez względu na to, na jaki sos się zdecydujemy, warto od razu skreślić gotowe propozycje i przygotować go samodzielnie. To da nam pewność, że wyśmienitą pizzę przyprawimy dodatkiem wysokiej jakości, bez konserwantów i polepszaczy smaku. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne