Pikantna zupa z jogurtu z chrupiącymi spiralkami

Ocena:

4.49 (168)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i egzotyczna - zupa z jogurtu z chrupiącymi dodatkami.

Składniki:

  • zupa:
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sok z cytryny i pieprz do smaku
  • łyżeczka soli kolendry
  • łyżka brązowego cukru
  • po 1/2 l jogurtu naturalnego i wody
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • spiralki:
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • po 1/4 łyżeczki soli
  • pieprzu cayenne i curry
  • 1/4–1/3 szklanki wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • do podania:
  • łyżka oleju
  • łyżka utartego świeżego imbiru
  • kawałek świeżego chili (wielkość wg uznania)
  • łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 10 świeżych lub suszonych liści curry (ew. można pominąć)
  • Garść liści świeżej kolendry

Pikantna zupa z jogurtu z chrupiącymi spiralkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na zupę: w garnku z grubym dnem mieszamy mąkę z ciecierzycy
  • przyprawy
  • sól oraz cukier z jogurtem na gładką pastę
  • dodajemy mleko kokosowe
  • wodę i dokładnie mieszamy. Stale mieszając
  • doprowadzamy zupę do bulgotania.
  • Zmniejszamy ogień
  • przykrywamy i pozwalamy zupie dochodzić na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Na spiralki: wszystkie składniki ciasta mieszamy
  • powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przelewamy je do pustej butelki po keczupie i wyciskamy spiralki bezpośrednio na rozgrzany głęboki tłuszcz
  • smażąc z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
  • Do podania: w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju
  • dodajemy imbir i smażymy
  • aż się zezłoci. Dokładamy posiekane chili
  • smażymy chwilę
  • aż jego brzegi staną się lekko białe
  • wsypujemy nasiona gorczycy i czekamy
  • aż zaczną strzelać (trochę jak popcorn)
  • na koniec wkładamy liście curry i pozwalamy im zbrązowieć.
  • Cały proces smażenia trwa bardzo krótko – łącznie ok. 2 min. Szybko przekładamy zawartość rondelka do zupy i dokładnie mieszamy. Rozlewamy zupę do misek
  • posypujemy obfi cie świeżą kolendrą i podajemy ze smażonymi spiralkami.
  • Przepis z "Mojego Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Zobacz: makaron mie z pak choi i mieloną wołowiną

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne