Pierogi z kurczakiem empanadas

Ocena:

4.58 (147)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pierogi z kurczakiem w wersji pieczonej to rodzaj meksykańskich empanadas. Ale nie obawiajmy się, to wcale nie musi oznaczać, że są pikantne, ponieważ przyprawy możemy dostosować do swojego smaku. Pierożki z kurczakiem są świetną propozycją zarówno na rodzinny obiad lub kolację, jak i na spotkanie ze znajomymi. A do tego to idealna propozycja dla osób, które nie lubią gotowania pierogów, bo wystarczy wsadzić je do piekarnika. Podpowiadamy, jak przygotować to wyjątkowe danie.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • masło  120 g

  • jajka  5 szt.

  • sól  7 g

  • piwo  300 ml

  • mleko  5 ml

  • cebula  4 szt.

  • olej  10 ml

  • filet z kurczaka  500 g

  • pieprz  3 g

  • bazylia  3 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • słodka papryka  3 g

  • oregano  3 g

  • czosnek granulowany  3 g

  • papryka  1 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • zielone oliwki  200 g

Pierogi z kurczakiem empanadas - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na pierogi: mąkę zagniatamy z miękkim masłem, dwoma żółtkami i łyżeczką soli. Wyrabiając ciasto, powoli wlewamy piwo. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco elastyczne może dodać go więcej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy na godzinę, żeby odpoczęło.

  • Krok 2:

    Przygotowanie farszu: obieramy cebule i siekamy je. Myjemy paprykę i pomidor, kroimy w kostkę. Oliwki, bez pestek, kroimy w krążki. Gotujemy jajka na twardo.

  • Krok 3:

    Doprawianie: posiekane cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso, mieszamy. Jeśli farsz zacznie przywierać możemy dodać więcej oleju. Dusimy ok. 15 min. Doprawiamy do smaku. Dodajemy paprykę i pomidor. Całość dusimy do miękkości. Następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka ugotowane na twardo i oliwki. Farsz pozostawiamy do wystudzenia.

  • Krok 4:

    Lepienie: ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2 mm. Wykrawamy kółka o średnicy 15 cm. Następnie nakładamy po łyżce farszu i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jednym rozmąconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

  • Krok 5:

    Pieczenie: pierogi z kurczakiem pieczemy ok. 40 min. w pierniku rozgrzanym do temp. 180°C (opcja góra–dół) na środkowej półce.

Porady

•    Pierogi z kurczakiem będą smakowały lepiej, jeśli mięso zmieli sami w domu lub poprosimy o to w sklepie.
•    Pierogi empanadas można zrobić z dowolnego mięsa. Najczęściej stosowana jest wołowina, ale może to być również wieprzowina. Z kolei pierogi z kurczakiem są uniwersalną propozycją o delikatnym smaku, która posmakuje każdemu, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym dzieciom.
•    Pierogi pieczone z kurczakiem mogą być przygotowane również z innego ciasta. Tego rodzaju farsz świetnie komponuje się również z ciastem drożdżowym. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, z powodzeniem możemy użyć gotowe ciasto francuskie lub zrobić je samodzielnie.
•    Białka jajek, które pozostały z przygotowania ciasta można wykorzystać i to nie tylko w najbardziej oczywistej, słodkiej wersji, lecz także wytrawnej. Można je też zamrozić i użyć, gdy będą nam potrzebne.
•    Przed robieniem pierogów warto zaopatrzyć się w silikonową stolnicę. Czyści się ją łatwiej niż tradycyjną drewnianą. Zajmuje też mniej miejsca, a po skończonej pracy można ją zwinąć w zgrabny rulon.
•    Przydatnym gadżetem jest wykrawacz do pierogów, ułatwia on i przyspiesza pracę. W ten sposób zawsze uzyskujemy ten sam kształt i wielkość. Unikniemy sytuacji, w której część pierogów upiecze się przed pozostałymi.
•    Polecamy również spróbowanie innych pierogów z piekarnika np. pierogów pieczonych z wieprzowinąwołowiną, czyli empanadas lub pierożków mini calzone z szynką.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Meksykańskie pierogi z kurczakiem

Empanadas kojarzą się z Meksykiem, ale w rzeczywistości te pierogi z kurczakiem pochodzą z Argentyny. Popularność zyskały również w innych krajach, szczególnie w Ameryce Południowej, są jedzone w Chile i w Kolumbii, ale można spotkać je też w Hiszpanii, szczególnie w regionie Galicji. W zależności od kraju, w którym się je podaje, mają nieco inny farsz. W Argentynie najczęściej spotkamy pierogi z kurczakiem lub z wołowiną, gdzie częstym dodatkiem są rodzynki. W wersji chilijskiej pojawia się dużo cebuli, z kolei indonezyjskie wypełnione są najczęściej tuńczykiem.
Obecnie empanadas mają kształt półksiężyca, ale tradycyjnie przybierały formę kwadratową. Wypełniane były mielonym mięsem i warzywami, do tego były intensywnie przyprawiane. Współcześnie powstaje wiele wariacji, z powodzeniem można popuścić tutaj wodze kulinarnej fantazji. Można je przygotować również w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Jedynym niezmiennym elementem jest ciasto, które jest bardzo charakterystyczne w pierogach empanadas. W naszym przepisie jako dodatkowy składnik pojawia się piwo, dodatkowo podkręcając walory smakowe.

Jak podać pierogi z kurczakiem?

Zaletą pierogów z kurczakiem jest to, że mogą być podawane na ciepło i na zimno. Stanowią zarówno doskonałą przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy albo na spacer, jak i wspaniałe danie główne. Dodatkowo ich smak można wzbogacić salsą.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne