Adobe Stock
4.22 (245)
Golonka z indyka to pomysł na pyszny obiad w gronie rodziny lub znajomych. To również danie, które świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju okazje i spotkania okolicznościowe. Idealna golonka z indyka ma po upieczeniu chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Jak zrobić pieczoną golonkę z indyka? Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto! Oto pieczone golonko z indyka w najlepszym przepisie, jaki znamy. Wypróbujcie go i wy.
indyk 4 szt.
cebula 2 szt.
olej 4 łyżki stołowe
sól 3 szczypty
czosnek 3 ząbki
pieprz 2 szczypty
tymianek 1 łyżeczka
słodka papryka 1 łyżeczka
papryka ostra 0.5 łyżeczki
Jak zrobić pieczoną golonkę z indyka? Zaczynamy od przygotowania marynaty. Dzięki niej mięso będzie bardzo soczyste i aromatyczne. W tym celu do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego tymianek, paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie myjemy i osuszamy golonkę. Mięso równomiernie nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Golonka musi mieć czas, aby nasiąknąć przyprawami.
iStock
Kolejnym krokiem jest upieczenie golonki z indyka. Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią golonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Golonki podlewamy wodą i przykrywamy. Golonki z indyka pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, co jakiś czas podlewając sosem powstałym z pieczenia, aż golonki będą rumiane. Pieczone golonki z indyka są gotowe! Mięso podajemy z ziemniakami i surówką z pora lub kapusty.
iStock
Porady
- Do pieczonej golonki z indyka można również przygotować marynatę musztardowo miodową. W tym celu mieszamy 3 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę oleju, 4 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę soku z cytryny. Taką marynatą dokładnie nacieramy golonkę przed upieczeniem. Musztarda z miodem wspaniale komponuje się z takim mięsem, wydobywając z niego to co najlepsze.
Golonka to niezwykle soczyste i aromatyczne mięso. Jednak istnieje przepis, który sprawia, że danie to nabiera jeszcze lepszego aromatu i intensywniejszego smaku. Tym przepisem jest golonka w piwie. Przygotowanie tego dania nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu na pieczoną golonkę. Mięso podsmażamy jednak wcześniej na smalcu z każdej strony, a następnie oprószamy przyprawami. Taką golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 500 ml piwa. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy mięso przez 1 godzinę. W międzyczasie często podlewamy golonkę sosem, który wytworzy się w trakcie pieczenia. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez 25-30 minut. Taka golonka w piwie doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych warzyw i ziemniaczków. Golonka w piwie to danie, które podbije serce każdego mięsożercy. Sam proces jej przygotowania nie zajmuje dużo czasu, najdłużej trwa samo pieczenie mięsa. Golonko indycze jest świetnym pomysłem np. na niedzielny obiad.