Pasztet z suszonych borowików

Ocena:

4.48 (162)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 450 kcal

Składniki:

  • 15 dag suszonych borowików (mogą być podgrzybki)
  • 3 cebule
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Pasztet z suszonych borowików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby umyć, zalać niewielką ilością przegotowanej wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować, osączyć, a w pozostałym wywarze namoczyć obrane ze skórki kajzerki. Cebule obrać i wraz z grzybami drobno posiekać.
  • Masło stopić (1/2 łyżki odłożyć), przesmażyć grzyby, cebulę, dodać odciśnięte bułki, chwilę smażyć, stale mieszając.
  • Masę przełożyć do miski, wsypać 2 łyżki orzechów, przyprawić solą i pieprzem. Dodać żółtka i śmietanę, dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać.
  • Formę do pasztetu posmarować pozostałym masłem i wysypać resztą orzechów. Nałożyć masę, przykryć folią aluminiową. Piec godzinę w temp. 180°C.
  • NASZA RADA
  • Aby pasztet nie wysechł podczas pieczenia, formę wstawiamy do blachy wypełnionej wodą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne