Pobudza kubki smakowe o niezwykły aromat i smak, który jest w stanie poruszyć każdego!
Składniki:
300 gr ryżu (może być risotto)
kiełbaska chorizo
pierś z kurczaka
papryka czerwona
puszka pomidorów
cukinia
czosnek 3 ząbki
cebula
szczypta szafranu lub kurkumy
500 ml buliony warzywnego
szczypta soli i pieprzu
oliwa
plastry cytryny
Paella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na rozgrzanej patelni wrzucamy pokrojona w plastry kiełbasę
smażymy przez ok 5 min by następnie dodac pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę
cukinię w plastry
cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy warzywa z kiełbasą i kurczakiem przez ok 8 min. Następnie dodajemy ryż lekko go podsmażając by pochwili dodać wywar z bulionu. Całość doprawiamy soląi pieprzem i szfranem. Całość mieszamy by ryż się odpowiednio ugotował. Po 15 minutach dodajemy pomidory z puszki (ewentualnie świeże
jeśli mamy sezon). Całość dusimy przez ok 8 minut. Co jakiś czas mieszamy całość by paella przeszła aromatem i smakiem wszytskich składników. Podajemy z plastrami cytryny