Ogórki po kartusku

Ocena:

4.27 (165)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ogórki po kartusku to przepyszne przetwory, które skrywają w sobie dodatkowo paprykę, czosnek, cebulę oraz koper. Przepis na nie pochodzi z Kaszub, a właściwie z miejscowości Kartuzy. Warzywa rewelacyjnie sprawdzą się w roli eleganckiej przystawki. Ponadto warto podać je jako dodatek do dań obiadowych lub kanapki. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ogórki po kartusku.

Składniki:

  • ogórek  2 kg

  • papryka  2 szt.

  • czosnek  9 ząbki

  • cebula  3 szt.

  • gorczyca  5 g

  • ziele angielskie  6 g

  • liść laurowy  9 szt.

  • sól  30 g

  • ocet  250 ml

  • cukier  500 g

  • woda  1.5 l

Ogórki po kartusku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: 9 słoików o pojemności 500 ml dokładnie czyścimy oraz wyparzamy. Z cebuli usuwamy łupinki. Kroimy warzywa na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy i dzielimy je na pół. Paprykę, koper oraz ogórki myjemy, a następnie osuszamy.

  • Krok 2:

    Papryki: usuwamy z nich gniazda nasienne. Warzywa kroimy w podłużne, szerokie paski.

  • Krok 3:

    Zalewa: do dużego garnka wlewamy ocet i wodę. Dodajemy sól oraz cukier. Całość podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Następnie odstawiamy zalewę na bok do ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Ogórki po kartusku: do każdego słoika wrzucamy trzy ziarna gorczycy, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, baldach kopru, kilka kawałków cebuli oraz dwie połówki czosnku. Następnie wkładamy ciasno ogórki oraz paski papryki. Całość uzupełniamy zalewą. Słoiki szczelnie zakręcamy.

  • Krok 5:

    Pasteryzacja: na dno dużego garnka kładziemy czysty ręcznik kuchenny. Wstawiamy słoiki i wlewamy wodę tak, żeby sięgała 2/3 ich wysokości. Całość podgrzewamy. Gdy płyn zacznie wrzeć, pasteryzujemy ok. 5 minut. Na końcu wyjmujemy słoiki i przenosimy na blat wyłożony ściereczką. Ustawiamy je do góry dnem. Pozostawiamy je tak do momentu, aż ostygną.

Porady

  • Ogórki po kartusku możemy dodatkowo wzbogacić o paprykę suszoną w płatkach. Wystarczy łyżeczka przyprawy na jeden słoik. Składnik ten rewelacyjnie podkreśli smak oraz aromat przetworów.
  • Wybierajmy świeże ogórki gruntowe, które odznaczają się niewielkimi rozmiarami. Dzięki temu na pewno się zmieszczą w słoikach. Najlepiej sprawdzą się tutaj takie odmiany jak andrus, octopus, borus lub śremski.
  • Słoiki, w których umieszczamy warzywa, powinny być wcześniej dokładnie umyte. Ponadto możemy dodatkowo wypłukać je wrzącą wodą. W ten sposób będziemy mieć pewność, że zostały one dobrze zdezynfekowane. Należy także zaznaczyć, że naczynia nie powinny być wyszczerbione lub uszkodzone. Polecamy wtedy kupić nowe słoiki.
  • W przypadku słoików typu twist off, pasteryzację możemy również przeprowadzić w piekarniku. W takiej sytuacji nagrzewamy go do 120-130°C. Blachę wykładamy gazą lub ściereczką, a następnie układamy na niej słoiki. Całość wstawiamy do piekarnika. Po 20-30 minutach otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory na kolejne pół godziny. Po tym czasie odkładamy je na ręcznik kuchenny. Ustawiamy je do góry dnem.
  • Ogórki kartuskie z reguły powstają z dodatkiem świeżej, słodkiej papryki. Jednak nic się nie stanie, jeśli postanowimy dodać ostrą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ogórki po kartusku – z czym je podać?

Ogórki po kartusku to przetwory, które są bardzo popularne w północnej części Polski. Wiele osób ceni je za wyjątkowe walory smakowe. Jednak należy zaznaczyć, że dostarczają nam również wiele składników mineralnych oraz witamin. W związku z tym warto włączyć je do swojej diety. Możemy podać je z:

  • świeżym pieczywem – wspaniale smakują z domowej roboty, żytnim chlebem na zakwasie. Niektórzy podają je także w towarzystwie bułki bądź bagietki,
  • potrawami mięsnymi – takimi jak kotlet schabowy, mielony, a nawet pieczeń wołowa,
  • pierogami – najlepiej wybrać ruskie lub te z mięsnym bądź grzybowym farszem. W ten sposób wzbogacimy smak i wartość odżywczą potrawy,
  • pasztetem – takie połączenie to ciekawa propozycja na śniadanie lub kolację.

Ogórki po kartusku – o co możemy je wzbogacić?

Te popularne ogórki kartuskie możemy dodatkowo wzbogacić o:

  • chili – to świetny pomysł dla wszystkich fanów pikantnych potraw. Możemy użyć zarówno tej świeżej, jak i sproszkowanej. W przypadku pierwszego produktu należy go wcześniej dokładnie oczyścić z pestek,
  • curry – sprawi, że przetwory będą odznaczać się pięknym, żółtym kolorem i wspaniałym aromatem. Wystarczy wsypać tylko pół łyżeczki przyprawy na jeden słoik,
  • musztardę – dodajemy ją do zalewy. Na 1,5 litra wody przeznaczamy ok. 5 łyżek musztardy,
  • kminek – nada ogórkom przyjemnego, korzennego aromatu. Do każdego słoika dodajemy dosłownie kilka ziarenek,
  • miód – polecamy sięgnąć po ten wielokwiatowy lub lipowy. Łączymy go ze składnikami zalewy. Należy pamiętać, żeby odjąć wtedy taką samą ilość cukru. W przeciwnym razie gotowy płyn będzie bardzo słodki.

Inne pomysły na przetwory z ogórkami w roli głównej

Ogórki są bardzo często wykorzystywane do przygotowania wielu różnych przetworów. Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji: 

  • mizeria do słoików – ta popularna sałatka świetnie komponuje się z mięsnymi potrawami oraz ziemniakami, 
  • ogórki po żydowsku – skrywają w sobie dodatkowo marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, a nawet seler,
  • ogórki konserwowe – to niezastąpiony dodatek do wielu dań oraz sałatek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne