stockfood
4.01 (271)
Makrela pieczona to szybki pomysł na zdrowy posiłek. Ta ryba jest pełna nienasyconych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, a przyrządzona w odpowiedni sposób dosłownie rozpływa się w ustach. Świeża makrela z piekarnika udaje się każdemu, a jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i wykorzystajcie go na piątkowy obiad.
makrela 4 szt.
czosnek 2 ząbki
rozmaryn 2 gałązki
oliwa z oliwek 50 ml
cytryna 1 szt.
sól 3 g
Makrele: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Nacieramy je solą (w środku i na zewnątrz) i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Marynata: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Obrywamy listki rozmarynu z gałązki. Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki z oliwą. Polewamy nią rybę.
Pieczenie: wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół, środkowa półka) na około 30 minut. Makrela pieczona powinna się lekko zarumienić. Dekorujemy ją świeżym rozmarynem lub natką pietruszki.
Porady
- Makrela pieczona w piekarniku świetnie smakuje ze świeżym rozmarynem, czosnkiem i cytryną. Można ją też przyprawić na ostro, dodając papryczkę chili do marynaty. Smak ryby dobrze podkręcają także oliwki i suszone pomidory w ziołowej zalewie.
- Świeżą makrelę dobrze jest naciąć w kilku miejscach przed obróbką termiczną. Ułatwia to dotarcie tłuszczu pod skórę i skraca czas pieczenia. Ta czynność jest szczególnie ważna wtedy, kiedy przygotowujemy duże ryby. W nacięcia warto wsunąć małe kawałki masła czosnkowego.
- Nie musimy odcinać głów makreli przed pieczeniem, ale upewnijmy się, że są oczyszczone ze skrzeli. Mogą one nadać potrawie gorzkawy smak. Głowy można potem wykorzystać do zrobienia wywaru lub zupy.
- Po pół godzinie pieczenia makreli polecamy włączyć tryb grillowania i zostawić ją w piekarniku jeszcze na 5 minut. Dzięki temu ryba będzie miała apetyczną chrupiącą skórkę.
- Jak upiec makrelę w piekarniku? Są na to dwa sposoby. Rybę można umieścić w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie. Nacieramy ją olejem lub oliwą i doprawiamy wedle uznania, ale jeśli chcemy zrobić proste, rustykalne danie, wystarczy jedynie sól i pieprz. Makrela z piekarnika w folii zawsze wyjdzie miękka i soczysta, a gdy zależy nam na chrupiącej skórce, przyrządzajmy ją w odkrytym naczyniu.
- Cytryna to składnik, którego nie może zabraknąć w daniach z ryb. Możemy wycisnąć z niej sok i wymieszać go z oliwą lub pokroić ją w plasterki i włożyć do środka makreli.
- Przepis na makrelę pieczoną przyda się także na grilla. Najlepiej umieścić ją w folii, z oliwą i przyprawami, dzięki temu będzie aromatyczna i soczysta. Taka rybka doskonale pasuje do szaszłyków warzywnych i sałatki ziemniaczanej. Trzymamy ją na grillu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając.
Pieczona makrela to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Chociaż jest bardzo prosta w przygotowaniu, efektownie się prezentuje i będzie popisowym daniem każdej gospodyni i niejednego gospodarza. Zwykle kupujemy ją w formie wędzonej, ale zdecydowanie zdrowsza jest świeża makrela. Przepis na pieczoną rybę sprawdzi się podczas planowania dania głównego, ale to także doskonały składnik kanapki lub sałatki. Na obiad warto serować ją z takimi dodatkami jak:
Świeża makrela z piekarnika jest pełna wartości odżywczych. Przede wszystkim jest cennym źródłem pełnowartościowego białka. To dobry posiłek dla osób na diecie keto lub trenujących na siłowni. Znajdują się w niej też ważne składniki mineralne. Na szczególną uwagę zasługuje selen, który wzmacnia odporność organizmu i chroni krwinki czerwone przed wolnymi rodnikami. Makrela jest tłustą rybą (zawiera około 12 g tłuszczu na 100 g mięsa), ale dzięki temu stanowi bogactwo kwasów omega-3. Regulują one poziom trójglicerydów we krwi i zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krążenia. Spożywanie ryb ma korzystny wpływ na skórę, kości i zęby, dlatego warto, żeby znalazły się w jadłospisie dzieci.