4.49 (162)
Ciasto filo jest pyszne i chrupiące, ale wymaga dodania sporej ilości masła - w przeciwnym wypadku będzie suche i twarde. Wypróbuj przepis na łososia ze szparagami pod ciastem filo.
masło 100 g
cytryna 1 szt.
zielone szparagi 500 g
sól 6 g
pieprz 3 g
bulion warzywny 500 ml
łosoś 800 g
kwaśna śmietana 100 g
ciasto filo 200 g
Łosoś: 4 filety wkładamy do wrzącego bulionu rybnego lub warzywnego. Gotujemy je przez około 2 minuty, wyjmujemy i osączamy. Usuwamy ości. Dzielimy rybę na mniejsze kawałki.
Szparagi: wrzucamy do tego samego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Osączamy i kroimy w kawałki.
Sos: z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę (zest) i wyciskamy sok. Mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Łączymy z łososiem i szparagami.
Formowanie ciasta: wkładamy farsz do 4 naczyń żaroodpornych. Z rozmrożonego w lodówce ciasta wycinamy 4 krążki wielkości wierzchu naczyń do zapiekania i każdą porcję szczelnie zaklejamy.
Pieczenie: ciasto smarujemy roztopionym masłem. W każdym kawałku robimy otworek, aby w czasie pieczenia wydostał się na zewnątrz nadmiar pary. Pieczemy 12–15 min w temp. 180°C.
Porady
Ciasto filo: chrupkie przy każdym kęsie, kruszy się i rozsypuje na okruszki, cieniutkimi warstwami otula nadzienie i pachnie masłem. Można mu nadawać różnorodne formy, piec lub smażyć, podawać na ciepło albo na zimno. Kupujemy gotowe, mrożone, zwinięte w rulon. Domowe nigdy nie wyjdzie tak cienkie i tak równe.
Zobacz też: Łosoś w cieście francuskim z sosem miętowym i żurawinowym