Nalewka z czarnego bzu

Ocena:

4.37 (185)

  • 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Nalewka z czarnego bzu jest nie tylko pyszna, ale ma także właściwości lecznicze. To idealny sposób na wykorzystanie tych niezwykłych owoców. Już nasze babcie zdawały sobie z tego sprawę i przygotowywały między innymi soki z bzu na wiele dolegliwości. Ten słodki trunek z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto choć raz go spróbuje. Warto wzbogacić go przyprawami korzennymi. Domowa nalewka z owoców czarnego bzu sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty.  

Składniki:

  • czarny bez  1 kg

  • woda  500 ml

  • cukier  250 g

  • spirytus  1 l

Nalewka z czarnego bzu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: owoce czarnego bzu myjemy, przekładamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem rozcieńczonym z wodą. Odstawiamy naczynie na minimum miesiąc w ciepłe, ale zaciemnione miejsce (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania).  

  • Krok 2:

    Syrop: zlewamy bazę alkoholową do oddzielnego naczynia, a owoce czarnego bzu zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na tak długo, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą i powstanie gęsty sok. Co jakiś czas je mieszamy, żeby przyspieszyć ten proces. 

  • Krok 3:

    Nalewka z czarnego bzu: dodajemy syrop do odstawionego wcześniej naczynia z alkoholem. Starannie odciskamy owoce, żeby odzyskać jak najwięcej soku. Filtrujemy nalewkę i rozlewamy ją do butelek.   

Porady

  • Nalewka z owoców czarnego bzu powinna odpowiednio długo leżakować. Niektórzy czekają nawet rok, żeby spróbować swojego wyrobu. Po pewnym czasie warto ponownie ją przefiltrować, żeby pozbyć się osadu, który zbierze się na dnie butelek.  
  • Trunek domowej roboty będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy do nastawu przyprawy korzenne, takie jak goździki i cynamon. Smak owoców dobrze uzupełni także skórka z cytryny
  • Jedną z najważniejszych rzeczy, o których musimy pamiętać podczas robienia nalewki z czarnego bzu, jest dokładne oczyszczenie owoców z szypułek. Mogą niekorzystnie wpłynąć na smak trunku.  
  • Czarny bez zawiera glikozydy cyjanogenne, w związku z czym owoców nie powinno się spożywać na surowo. Ponieważ poddajemy je maceracji alkoholem i do końcowego produktu nie trafiają ich nasiona, nie musimy się obawiać, że nalewka będzie zawierać trujące substancje. Jeśli mimo wszystko chcemy usunąć toksyny przed przygotowaniem nastawu, możemy poddać owoce krótkiej obróbce termicznej. 
  • Nalewka z bzu świetnie smakuje w połączniu z innymi sezonowymi owocami, najlepiej o podobnych właściwościach prozdrowotnych, na przykład z aronią, którą ma wysoką zawartość witaminy C
  • Przepis da się nieco uprościć. Polecamy zasypanie owoców cukrem i odczekanie, aż wysączy się z nich słodki sok, ale można też po prostu przygotować zwykły syrop, poprzez podgrzanie wody z cukrem. Następnie wystarczy połączyć go z bazą alkoholową. Taka prosta nalewka z czarnego bzu to dobre rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią poświęcać zbyt dużo czasu na robienie przetworów.   
  • Jeśli chcemy, żeby nalewka z dzikiego bzu miała lekko kwiatowy aromat, możemy dodać do niej miód zamiast cukru. Najlepiej sprawdzi się wielokwiatowy, który jest łagodny w smaku.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka z czarnego bzu – właściwości 

Piękna, ciemnogranatowa nalewka z bzu czarnego staje się w końcu coraz popularniejsza, choć o jej właściwościach doskonale wiemy już od bardzo dawna. Owoce tej rośliny zawierają mnóstwo cennych składników, takich jak: 

  • witamina C, 
  • beta-karoten, 
  • składniki mineralne, takie jak wapń, potas, sód, glin i żelazo, 
  • kwasy owocowe,  
  • pektyny (błonnik rozpuszczalny, który reguluje procesy trawienia), 
  • antocyjany (pozytywnie wpływają na układ krążenia).

Wszystkie te elementy sprawiają, że spożywanie przetworów z tych owoców ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przepis na nalewkę z czarnego bzu warto mieć zawsze w zanadrzu, ponieważ spożywana w umiarkowanych ilościach sprzyja usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Może również działać przeczyszczająco, napotnie, moczopędnie i przeciwbólowo. Owoce czarnego bzu wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz jelit, łuszczycy oraz suchego kaszlu, a także w łagodzeniu bólów związanych z rwą kulszową.  

Nalewka z czarnego bzu na spirytusie czy wódce? 

Pyszny trunek domowej roboty może powstać na kilka sposobów. Szukając odpowiedzi na pytanie, jak zrobić nalewkę z czarnego bzu, z pewnością natkniemy się na różne proporcje i rodzaje alkoholu. Wybór przepisu powinien zależeć przede wszystkim od naszych preferencji co do mocy końcowego produktu. Nie poleca się macerowania owoców wyłącznie w czystym spirytusie. Należy go rozcieńczyć z wodą, tak żeby uzyskać alkohol o mocy około 70%. Do zrobienia nalewki z owoców czarnego bzu można także wykorzystać: 

  • wódkę – samą lub w połączeniu ze spirytusem, w takich proporcjach, żeby otrzymać odpowiednią moc trunku (najczęściej 1:1). Internet oferuje różne kalkulatory do nalewek, które zdecydowanie ułatwią nam rachunki.  
  • spirytus nalewkowy – można go znaleźć u niektórych producentów. Ma od 60 do 70%, więc jest przystosowany do domowych trunków. Nie trzeba go rozcieńczać z wodą ani innym alkoholem. 
  • szkocką whisky lub burbon – to nietypowy pomysł na nalewkę, który odbiega nieco od tradycyjnych polskich przepisów. Do takiego nastawu warto dodać na przykład skórkę pomarańczy, kardamon, goździki i imbir. 
  • wysokoprocentowy rum – taka nalewka z czarnego bzu to świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Polecamy przyrządzić ją z dodatkiem esencji waniliowej

Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

Wiemy już, że można zrobić różne pyszne nalewki z owoców czarnego bzu, ale warto wiedzieć też, że do domowych przetworów nadają się również kwiaty z tego samego krzewu. Pojawiają się w formie białych baldachów pod koniec maja i w czerwcu. Najlepiej zbierać je rano, ale kiedy będą już suche, z terenów jak najbardziej oddalonych od dróg, pól uprawnych i terenów przemysłowych. Nalewka z kwiatów czarnego bzu wykazuje właściwości antywirusowe, chroni błony śluzowe dróg oddechowych, stabilizuje krwioobieg i działa oczyszczająco na organizm, zwłaszcza kiedy sporządzimy ją z dodatkiem cytryny i miodu. Z tego niezwykłego surowca można także zrobić takie domowe przetwory jak: 

  • syrop z kwiatów czarnego bzu (bzianka) – smakuje latem i wakacyjną beztroską. Przyda się do posłodzenia ice tea, owocowego koktajlu, alkoholowego drinka lub lemoniady
  • sok z czarnego bzu – pomaga w walce z przeziębieniem. To świetny dodatek do rozgrzewającej zimowej herbatki, na przykład z dodatkiem imbiru. Można go też wykorzystać do deserów.  
  • szampan z kwiatów czarnego bzu – ten złoty płyn z bąbelkami nie zawiera alkoholu po kilku dniach fermentacji, ale staje się mocniejszy i bardziej wytrawny, jeśli pozwolimy mu odpowiednio długo dojrzewać w domowej spiżarni   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne