Tort walentynkowy

Ocena:

4.46 (162)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tort walentynkowy to trzy warstwy delikatnego biszkoptu, przełożonego masą na bazie malin oraz krem śmietankowy. Jest lekki, pyszny i orzeźwiający, świetnie komponuje się ze schłodzonym winem musującym lub kawą z pianką. Taki efektowny deser będzie idealnym zwieńczeniem romantycznej kolacji. Gwarantujemy, że druga połówka będzie zachwycona. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest trudne – poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na tort na walentynki.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier  165 g

  • mąka tortowa  150 g

  • mąka ziemniaczana  120 g

  • maliny  200 g

  • jogurt grecki  150 g

  • serek śmietankowy  250 g

  • śmietana 36%  550 ml

  • cukier puder  70 g

  • żelatyna  16 g

  • woda  80 ml

  • mascarpone  250 g

  • barwnik spożywczy  1 szczypta

Tort walentynkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozmrażamy maliny. Białka delikatnie oddzielamy od żółtek. Mąki dokładnie przesiewamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza. Dwie łyżki żelatyny zalewamy 80 ml wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Biszkopt:  białka przekładamy do dużej miski, a następnie ubijamy przy pomocy miksera, aż do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając miksowania, dodajemy partiami cukier oraz żółtka. Przesianą mąkę przesypujemy do masy. Delikatnie łączymy ze sobą mokre i suche składniki (najlepiej przy pomocy szpatułki).

  • Krok 3:

    Pieczenie biszkoptu: dno foremki w kształcie serca wykładamy papierem pergaminowym. Delikatnie przekładamy masę do formy. Biszkopt pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. 

  • Krok 4:

    Śmietana: w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno 300 ml dobrze schłodzonej kremówki.

  • Krok 5:

    Krem do tortu: rozmrożone maliny rozgniatamy i przecieramy przez sitko tak, by nie pozostały w nich żadne pestki. W dużej misie miksujemy jogurt, serek śmietankowy i 60 g sypkiego cukru pudru (w razie potrzeby można go wcześniej przesiać). Do ubitej śmietany dodajemy masę jogurtową oraz przetarte maliny. Całość mieszamy mikserem do połączenia wszystkich składników. Ciągle miksując dodajemy żelatynę. Masę przekładamy do lodówki i zostawiamy do lekkiego stężenia.

  • Krok 6:

    Przekładanie tortu: wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe części. Dół patery lub talerza, na którym będziemy podawać tort smarujemy odrobiną kremu malinowego. Układamy na nim pierwszy blat i nakładamy na niego połowę masy. Czynność powtarzamy. Gotowy tort walentynkowy wkładamy do lodówki na co najmniej 20 minut.

  • Krok 7:

    Krem do ozdobienia tortu: w naczyniu ubijamy 250 ml schłodzonej śmietany kremówki, serek mascarpone i 10 g cukru pudru, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Przy pomocy patyczka lub małej łyżeczki dodajemy różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie). Delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity kolor kremu.

  • Krok 8:

    Ozdabianie: krem śmietankowy przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Kolistymi ruchami nakładamy krem, tworząc ciasno ułożone róże. Tort w kształcie serca przekładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny (czas nie został wliczony w czas przygotowania deseru).

Porady

  • Przepis na tort walentynkowy można nieco urozmaicić. Polecamy spróbować go w wersji z biszkoptem kakaowym.
  • Dla uzyskania idealnej konsystencji biszkoptu polecamy, po wyjęciu z piekarnika, zrzucić go kilkukrotnie z wysokości około 30 cm. Zapobiegnie to jego opadaniu. Należy również pamiętać, by wyjmować go z formy dopiero, gdy całkowicie wystygnie. 
  • By upewnić się, że biszkopt jest idealnie wypieczony należy nakłuć go suchym, drewnianym patyczkiem. Jeżeli po wyjęciu, nie znajdują się na nim żadne pozostałości masy, ciasto jest gotowe.
  • Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Z kolei produkty potrzebne do przyrządzenia kremów należy dobrze schłodzić.
  • Zarówno naczynie, jak i rączki miksera, którym będziemy ubijać pianę na biszkopt powinny być idealnie czyste. Jakiekolwiek pozostałości tłuszczu lub wody mogą utrudnić ubijanie.
  • Jeżeli nie posiadacie formy w kształcie serca, możecie upiec ciasto w okrągłej tortownicy, a następnie delikatnie wyciąć z niego serduszko, przy pomocy kartonowego szablonu. 
  • Tort walentynkowy można również ozdobić bez użycia rękawa cukierniczego. Wystarczy obłożyć go cienką warstwą kremu śmietankowego (wówczas wystarczy, jeśli zrobimy go z połowy składników), a na jego wierzchu ciasno ułożyć gotowe bezy o niewielkim rozmiarze. Można też udekorować tort przy pomocy gotowych ozdób z masy cukrowej lub kolorowych posypek.
  • Jeśli nie posiadacie rękawa cukierniczego, możecie wykonać go samodzielnie z papieru do pieczenia.
  • Dodatek gotowego barwnika spożywczego można zastąpić niewielką ilością naturalnego soku z buraków lub sproszkowanymi, liofilizowanymi malinami. 
  • Fanom tortów z alkoholową nutą polecamy nasączenie biszkoptu mieszanką mocnego espresso i rumu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort walentynkowy - inne propozycje

Przepisów na walentynkowe torty jest całe mnóstwo. Najczęściej przygotowuje się je w formie serca, ale równie dobrze sprawdzą się klasyczne, okrągłe ciasta. Najbardziej wpłyniemy na końcowy efekt, piekąc smakowy biszkopt:

  • kakaowy lub czekoladowy - wystarczy przepis zmodyfikować o dodatek kakao lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.
  • orzechowy - na bazie orzechów włoskich lub laskowych. Tylko upewnijmy się, że nasza druga połówka nie ma na nie alergii,
  • migdałowy - mąkę pszenną mieszamy z migdałową i ziemniaczaną w proporcji 1:1. Taki biszkopt będzie w smaku przypominał makaroniki,  
  • kokosowy - postępujemy, jak w przypadku migdałów, mąkę kokosową łączymy z pozostałymi. 

Przygotowując tort na specjalną okazję, warto dopasować go do upodobań i diety najbliższych. Podpowiadamy kilka propozycji, które warto wypróbować:

  • tort szpinakow z kremem waniliowym - idealny dla osób, które wolą mniej słodkie ciasta,
  • kawowy - to prawdziwa gratka dla miłośników kawy,
  • tort Pavlova - podstawą jest beza, dzięki której jest lekki, chrupiący i wyjątkowy,
  • wegański tort - z czekoladą i orzechami laskowymi, a do tego bez żadnych dodatków pochodzenia zwierzęcego,
  • tort śmietankowy - klasyczny pewniak, odpowiedni dla fanów tradycyjnych wypieków.

Torcik walentynkowy – bez pieczenia

Przygotowanie tortu na walentynki wcale nie musi wymagać wiele czasu i umiejętności. W wersji bez pieczenia można zrobić go nawet w niecałą godzinę. Wystarczy na dnie formy ułożyć pokruszone herbatniki, ciasteczka lub krakersy, a następnie przykryć je masą o ulubionym smaku. Łatwy tort bez pieczenia można też przyrządzić na bazie jakościowego, gotowego biszkoptu. Wybór kremu do przełożenia ciasta zależy od waszych preferencji. Zwykle robi się go na bazie tłustego sera mascarpone i żelatyny. Można urozmaicić go dodatkiem pokruszonych ciasteczek oreo, białej czekolady, kawy lub owoców.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne