Kurczak pieczony w całości

Ocena:

4.35 (172)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Polecam kurczaka zagrodowego, ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso delikatne i kruche :)

Składniki:

  • kurczak zagrodowy (kupiłam w Lidlu)
  • sól
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki paptyki
  • ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

Kurczak pieczony w całości - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka pozbawionego podrobów natrzeć w środku solą i majerankiem, przyprawę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, olejem i papryką, natrzeć całego kurczaka, marynować godzinę.
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć żaroodporne naczynie z kurczakiem ułożonym na brzuchu, piec 45 minut, warzywa pokroić na mniejsze kawałki, lekko posolić, po 45 minutach wyjąć kurczaka, ułożyć go piersią do góry i obłożyć warzywami, kurczaka polać wytopionym tłuszczem i piec kolejne 45 minut,

Porady

Zobacz też: Kurczak pieczony z gruszkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne