StockFood
4.13 (303)
Kurczak curry z mlekiem kokosowym to doskonały pomysł na obiad lub kolację dla miłośników orientalnych i aromatycznych dań. Curry kojarzy się nam przede wszystkim z azjatycką mieszanką przypraw w proszku, o intensywnym aromacie i żółtym kolorze, która doskonale komponuje się z mięsem drobiowym. Natomiast curry rozumiane jako potrawa wywodzi się z kuchni indyjskiej, a jego bazą mogą być różne składniki przyrządzone w aromatycznym sosie, często przygotowanym z użyciem mleka kokosowego.
filet z kurczaka 300 g
marchewka 1 szt.
papryka 1 szt.
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
mleko kokosowe 400 ml
przyprawa curry 10 g
imbir 5 g
oliwa z oliwek 5 g
groszek zielony 10 g
Przygotowanie warzyw: Cebulę i czosnek trzeba obrać i pokroić w kostkę. Następnie paprykę trzeba umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę. Potem marchewkę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso kurczaka trzeba oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę, następnie obtoczyć w przyprawie curry i odstawić.
iStock
Curry z kurczaka - przepis na danie: Na głębokiej dużej patelni należy rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie należy dodać marchewkę i paprykę, podlać gorącą wodą i dusić aż warzywa będą półmiękkie. Następnie można dorzuć groszek. Do warzyw można dodać mięso i dusić aż zmiękną wszystkie składniki. Następnie należy dolać mleczko kokosowe, dodać mielony imbir i całość gotować.
iStock
Porady
- Z czym podawać kurczaka curry? Najprostszy wybór to dodatek ryżu. W tradycyjnej kuchni azjatyckiej zazwyczaj jest to ryż biały, rzadziej brązowy. Można użyć zwykłego ryżu długoziarnistego, który znajdziemy w każdym sklepie lub sięgnąć po aromatyczny ryż basmati albo ryż jaśminowy. Rzadziej spotykanym sposobem serwowania curry jest podanie go z makaronem sojowym lub ryżowym.
- Kurczak curry z mlekiem kokosowym stanie się jeszcze ciekawszy, jeśli tuż przed podaniem posypiesz go orzeszkami, drobno posiekaną, świeżą kolendrą lub cebulką dymką.
- Można też wykorzystać do tego wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę, czerwone papryczki chili lub listki mięty. Dodatkowej wyrazistości potrawie doda kilka kropel soku z limonki.
Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na kurczaka curry. Danie to ma wiele wariacji i regionalnych odmian. Może być pikantne lub łagodne i lekko słodkie. Wszystko zależy od doboru konkretnych przypraw. Wśród gotowych past curry mamy do wyboru zielone, które są najostrzejsze - ich bazą jest zielone chili i kolendra. Nieco łagodniejsze, choć wciąż dość pikantne jest curry czerwone. Najdelikatniejsze, ale bardzo aromatyczne jest curry żółte, które swój kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy.
W Indiach i Tajlandii gotowe mieszanki przypraw do curry nie są tak powszechnie używane jak u nas. Najczęściej świeże składniki mieli się lub rozdrabnia w moździerzu tuż przed przygotowaniem potrawy, co daje jej jeszcze intensywniejszy aromat. Zestawienia i proporcje przypraw dobierane są indywidualnie. Najczęściej w mieszankach do curry pojawia się imbir, chili, kurkuma, kolendra, kardamon, cynamon, goździki czy kmin rzymski.
Choć kurczak curry z mleczkiem kokosowym jest u nas najpopularniejszą wersją tej azjatyckiej potrawy, tak naprawdę curry można przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów, zarówno z mięsem, jak i bez niego. W krajach azjatyckich równie popularne jest curry rybne, a także curry z krewetek. Do tego orientalnego gulaszu możesz też wykorzystać dowolne owoce morza, albo inne rodzaje mięsa, np. wołowinę, jagnięcinę czy baraninę.
Curry może być przyrządzone wyłącznie z samych warzyw - papryki, marchewki, cebuli, bakłażana, grzybów, fasolki szparagowej, kabaczka, dyni, brokułu i wielu innych. Można też dodać do niego soczewicę, ciecierzycę, tofu albo bataty. Wiele zależy od własnej inwencji i upodobań kulinarnych. Warto testować różne wersje curry, zarówno pod względem składników, jak i przypraw oraz ich proporcji.