Krokiety z grzybami i cebulką

Ocena:

4.35 (184)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krokiety z grzybami i cebulką to prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Farsz grzybowy do krokietów możemy zrobić z dowolnych grzybów, zarówno tych świeżych, jak i suszonych czy mrożonych. Najbardziej aromatyczne krokiety uzyskasz wybierając do farszu suszone grzyby leśne. Zobaczcie nasz przepis i zróbcie je sami!

Składniki:

  • grzyby  500 g

  • mąka  220 g

  • mleko  500 ml

  • jajka  4 szt.

  • bułka tarta  75 g

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  3 łyżeczek

  • cebula  2 szt.

  • olej  10 łyżek stołowych

Krokiety z grzybami i cebulką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie krokietów z grzybami zaczynamy od zrobienia naleśników. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli, a następnie dodajemy mleko oraz 2 jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do czasu, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto na naleśniki, z których chcemy zrobić krokiety z grzybami leśnymi powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie porządnie rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy cienkie naleśniki.  Po usmażeniu przykrywamy gotowe placki i odstawiamy je na kilkanaście minut, aby zmiękły i stały się bardziej elastyczne.

     

    smażenie-naleśników
  • Krok 2:

    Jak zrobić farsz grzybowy do krokietów? Grzyby dokładnie myjemy. Przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy grzyby i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowane grzyby odcedzamy. Zimne grzyby kropimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy wcześniej przygotowane grzyby, doprawiamy solą, pierzem i smażymy przez ok 10 minut stale mieszając. Farsz grzybowy do krokietów odstawiamy do przestygnięcia. 
     

    farsz-grzybowy
  • Krok 3:

    Gotowym farszem grzybowym nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki i zawijamy, zaginając dwa boki do środka, a następnie rolując całość (najlepiej ułożyć farsz grzybowy do połowy naleśnika). Szykujemy dwa talerze. W jednym rozbijamy 2 jajka (najlepiej użyć głębokiego talerza stołowego) do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Krokiety z grzybami maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce. Krokiety smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni do czasu, aż staną się złote. 

    zawijanie

Porady

  • Usmażone naleśniki możesz przykryć talerzem lub folią aluminiową. Taki zabieg sprawi, że naleśniki będą elastyczne co ułatwi zawijanie krokietów grzybowych.
  • Oliwę, którą planujesz przeznaczyć do smażenia naleśników, możesz wlać do ciasta. Nie będzie potrzeby, aby pamiętać o tej czynności smażąc kolejne placki. 
  • Jeśli lubisz naleśniki i krokiety zastanów się nad kupnem specjalnej patelni do naleśników.
  • Zastanawiasz się jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Polecamy przepis na idealne krokiety z kapustą i grzybami.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krokiety ze świeżych grzybów


Krokiety można zrobić z różnym farszem w zależności od preferencji smakowych. W sezonie grzybowym możesz wykorzystać świeże grzyby.  Jak zrobić farsz do krokietów ze świeżych grzybów? Oczyść i umyj grzyby (około 0.5 kg) w zimnej wodzie. Do garnka wlej wodę i dodaj 2 łyżeczki soli. Włóż umyte grzyby i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Przelej grzyby na sito, wystudź i posiekaj w kostkę. 2 duże cebule obierz i pokrój. Następnie podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj grzyby, dopraw solą oraz pierzem. Smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  
 

Jak mrozić krokiety


Krokiety można mrozić i nie ma znaczenia czy to krokiety z grzybami świeżymi, czy krokiety kapustą i grzybami. Jeśli planujesz mrożenie krokietów, musisz pamiętać o tym, aby nie smażyć ich zbyt mocno, ponieważ po odmrożeniu trzeba je ponownie podsmażyć, więc zbyt mocne podsmażenie krokietów przed zamrożeniem grozi przypaleniem panierki w czasie smażenia ich po odmrożeniu. Pamiętaj także, aby wystudzić krokiety przed włożeniem ich zamrażarki. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne