Kotlety mielone drobiowe

Ocena:

4.45 (198)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Pyszne drobiowe kotleciki mielone.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sałata
  • pomidor
  • 1/2 papryki
  • kilka rzodkiewek
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i papryki
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kotlety mielone drobiowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkiem i bułką tartą, doprawić solą, pieprzem, papryką
  • i tymiankiem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niej płaskie, niewielkie kotlety.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron na rumiano, około 15 minut.
  • Sałatę opłukać, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, rzodkiewki pokroić w plasterki.
  • Do sałaty dodać pomidor, paprykę i rzodkiewki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Kotlety podawać na sałacie.
  • Wersja wzbogacona
  • Do mięsa można dodać pokruszone orzechy włoskie lub nerkowce albo łyżkę pasty paprykowej ajvar. Kotlety zyskają ciekawy smak.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne