Kotlety mielone drobiowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso wymieszać z czosnkiem, jajkiem i bułką tartą, doprawić solą, pieprzem, papryką
i tymiankiem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niej płaskie, niewielkie kotlety.
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron na rumiano, około 15 minut.
Sałatę opłukać, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki, rzodkiewki pokroić w plasterki.
Do sałaty dodać pomidor, paprykę i rzodkiewki, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Kotlety podawać na sałacie.
Wersja wzbogacona
Do mięsa można dodać pokruszone orzechy włoskie lub nerkowce albo łyżkę pasty paprykowej ajvar. Kotlety zyskają ciekawy smak.