Kluski żelazne

Ocena:

4.38 (162)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kluski żelazne inaczej nazywane są też szarymi lub stalowymi i wywodzą się z lokalnej kuchni łódzkiej. Swoją nietuzinkową nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, powstałej na skutek wykorzystania w daniu surowych ziemniaków. Kilkadziesiąt lat temu były stałym bywalcem na stołach, szczególnie na wsiach i w małych miastach. Kluski żelazne łódzkie podane z mięsnym sosem i ulubioną surówką smakują wprost genialnie. Podajemy sprawdzony przepis, taki, jak robiły nasze babcie.

Składniki:

  • ziemniaki  1.5 kg

  • mąka pszenna  140 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  1 łyżeczka

  • mąka ziemniaczana  50 g

Kluski żelazne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok.

  • Krok 2:

    Ciasto na kluski: do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i sól. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, zwartej masy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.

  • Krok 3:

    Gotowanie: gotujemy wodę w dużym garnku, solimy. Przy pomocy łyżki formujemy kluski żelazne i wrzucamy je na wrzątek. Po upływie około 5 minut wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej.

Porady

  • Kluski żelazne rozpadają się po wrzuceniu na wrzątek, jeśli masa jest zbyt rzadka. Po wyrobieniu ciasta najlepiej sprawdzić konsystencję, wrzucając jedną kluskę na wrzątek. W razie potrzeby, do pozostałej masy dodajemy nieco więcej mąki ziemniaczanej.
  • Po starciu ziemniaków należy je bardzo dobrze odcisnąć. W przeciwnym razie masa na kluski może wyjść zbyt rzadka, a danie się nie uda. Gotowa masa powinna być na tyle gęsta, by wbita w nią łyżka się nie przewracała. 
  • Jeśli planujecie podać żelazne kluski ziemniaczane jako danie główne, możecie również oblać je ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się w tym celu zarówno grzybowy, jak i koperkowy lub szpinakowy.
  • Przepis na kluski żelazne można modyfikować na wiele sposobów. Szczególnie polecamy przygotowanie ich w wersji na słodko. Dobrze smakują zarówno po posypaniu cukrem pudrem i cynamonem, jak i w towarzystwie jogurtu i domowego musu z owoców. 
  • Do przygotowania szarych klusek najlepiej sprawdzą się sypkie ziemniaki, które charakteryzują się wysoką zawartością skrobi. Należą do nich odmiany takie jak bryza, jutrzenka, gracja, mazur czy finezja. 
  • Stalowe kluski smakują jeszcze lepiej odsmażone następnego dnia. Można do nich zeszklić cebulkę lub podsmażyć boczek. Do tego wprost idealna będzie surówka z kiszonej kapusty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym są kluski żelazne?

Żelazne kluski kładzione, podobnie jak kopytka czy kluski śląskie, robi się z ziemniaków, ale w przeciwieństwie do nich, z ziemniaków surowych. Są one typowym daniem regionalnym, wywodzącym się z Ziemi Łódzkiej. Mają też wiele innych, osobliwych nazw: kluski tarte, szare kluski, czarne kluski, stalowe kluski.

Kluski żelazne łódzkie to średniej wielkości, podłużne kluseczki o lekko pofalowanej strukturze. Wyróżnia je głęboki, mocno ziemniaczany smak i przyjemna, miękka konsystencja. Przyrządza się je ze startych, surowych ziemniaków, najlepiej odmian bardziej mączystych, zawierających dużą ilość skrobi. Niektórzy wykorzystują do ich przygotowania ziemniaki surowe i gotowane w proporcji pół na pół. Jednak z samych surowych kartofli wychodzą smaczniejsze i mają bardziej intensywny ziemniaczany smak.

Żelazne kluski można podawać na dziesiątki sposobów, w towarzystwie najrozmaitszych dodatków, ale bez niczego smakują równie dobrze. Tak naprawdę wystarczy im skromna okrasa z podsmażonej cebulki i skwarków, by urzekły każde podniebienie.

 

Jaka powinna być konsystencja ciasta na kluski?

Bardzo ważnym czynnikiem, który przesądzi o tym, czy kluski żelazne kładzione się udadzą, czy nie, jest konsystencja ciasta. Musi być ono na tyle zwarte, aby można było z niego swobodnie formować kluski. Z drugiej jednak strony, ciasto nie może być za twarde i za mączne, bo utraci intensywny, ziemniaczany smak.Żeby uzyskać właściwą konsystencję klusek szarych trzeba bardzo dobrze odcisnąć ziemniaki i dozować ilość mąki w razie potrzeby. Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, czasem trzeba dodać więcej niż podaje przepis.

 

Z czym podawać żelazne kluski ziemniaczane?

Kluski żelazne doskonale smakują w duecie z kapustą. Jako dodatek dobrze sprawdzi się więc bigos, kapusta zasmażana, surówka z kapusty kiszonej czy kapusta modra lub włoska. Kluski można też serwować z gulaszem i innymi, warzywnymi daniami jednogarnkowymi.

Na obiad można przygotować także kluski żelazne z mięsem. Pieczeń, klopsiki, kotlety schabowe i mielone, bitki, smażony kurczak, duszona kaczka, grillowany indyk – wszystkie te typy dań mięsnych bardzo dobrze komponują się ze smakiem kluseczek ziemniaczanych. Bez względu na to, którą opcję wybierzecie, obiad wyjdzie fantastycznie.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne