Kaczka z czereśniami

Ocena:

4.49 (161)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Przepisy z kaczki - Kaczka z czereśniami

Składniki:

  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka świeżego estragonu
  • 40 dag czereśni
  • 2 ładne piersi kaczki
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego (najlepiej z sherry)
  • sól

Kaczka z czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku zagotować wino z dodatkiem  4  gałązek  estragonu. Dodać wydrylowane czereśnie. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i  pozostawić  na  1  godz.
  • Rozgrzać  piekarnik  do  temp. 210°C. Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Naczynie żaroodporne  rozgrzać  na  dużym  ogniu i ułożyć kaczkę skórą do dołu, podsmażać  przez  5  min.  Usunąć  tłuszcz,  włożyć  naczynie z kaczką do pieca i piec przez 8  min.
  • Ułożyć  kaczkę  na  ta-lerzu,  skórą  do  góry.  Dodać do  garnka  odcedzone  czereśnie z 10 ml wina, dodać mąkę ziemniaczaną  rozpuszczoną w  1  łyżce  zimnej  wody  i  ocet winny,  zagotować.  Gotowym sosem polać kaczkę, pokroić  i  posolić.
  • Podawać  otoczoną  owocami  i  posypaną estragonem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne