zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
Jak smażyć pączki idealne? Podstawowe zasady i niezbędne akcesoria
5/5. Po czwarte – idealne pączki, także z wyglądu
Nie formuj zbyt dużych pączków, zacznij od tych mniejszych, bo łatwiej kontrolować ich stopień wysmażenia.
Kiedy pączki idealnie się usmażą – będą złocisto-brązowe, wyjmij je łyżką z garnka i odłóż na papier, aby je odsączyć z tłuszczu.
Gdy nieco przestygną, jest czas na ewentualne nadziewanie – o ile nie zrobiliśmy tego wcześniej. Jeśli chcesz je polać lukrem lub czekoladą, posypać cukrem pudrem, pozostaw pączki do ostygnięcia. W przeciwnym razie cukier się rozpuści, a polewa spłynie.
Jeśli zastosujesz się do tych zasad, wszystko powinno się udać, ale jeśli nie każdy pączek będzie idealny – nie zrażaj się, tylko próbuj dalej. Trening czyni mistrza!