Grzybowa fasolówka z boczkiem i grzankami

Ocena:

4.46 (183)

  • 50 min.
  • dla 6 osób
Wyjątkowo rozgrzewająca fasolówka z dodatkiem grzybów i boczku. Najlepiej podawać ją z grzankami.

Składniki:

  • 1/2 pora (tylko białej części)
  • 2 cebule, średniej wielkości
  • kawałek selera (ok. 20 dag)
  • 2–3 marchewki
  • 80 dag–1 kg mieszanych leśnych grzybów
  • puszka białej fasolki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 12 kromek ciabatty
  • 6 łyżek startego parmezanu + 2 łyżki
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 liście laurowe
  • świeży tymianek
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Grzybowa fasolówka z boczkiem i grzankami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie warzywa czyścimy, obieramy i kroimy.
  • Oczyszczone i opłukane grzyby tniemy w plasterki, fasolkę osączamy z zalewy.
  • Boczek kroimy w paski. Czosnek i natkę osobno siekamy.
  • Kromki ciabatty kładziemy na blasze, na papierze do pieczenia, każdą posypujemy 1/2 łyżki parmezanu, zapiekamy ok. 8 min w temp. 200°C.
  • W garnku z grubym dnem podsmażamy na chrupiąco boczek, wyjmujemy i odkładamy.
  • Do tłuszczu z boczku dodajemy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, wrzucamy pora, cebule, selera, marchewkę, czosnek, liście laurowe oraz listki oderwane z łodyżek ziół, podsmażamy ok. 8 min.
  • Na reszcie oliwy i maśle porcjami, na złoto, obsmażamy grzyby, przekładając od razu do garnka z warzywami.
  • Dodajemy fasolkę i boczek, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy, aż warzywa i grzyby będą miękkie.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Zupę rozlewamy na talerze, do każdego wkładamy po 2 grzanki, posypujemy resztą parmezanu i natką pietruszki.

Porady

Zobacz też: tarta z boczkiem glazurowanym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne