Wyjątkowo rozgrzewająca fasolówka z dodatkiem grzybów i boczku. Najlepiej podawać ją z grzankami.
Składniki:
1/2 pora (tylko białej części)
2 cebule, średniej wielkości
kawałek selera (ok. 20 dag)
2–3 marchewki
80 dag–1 kg mieszanych leśnych grzybów
puszka białej fasolki
10 dag wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
12 kromek ciabatty
6 łyżek startego parmezanu + 2 łyżki
6 łyżek oliwy
3 liście laurowe
świeży tymianek
gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz
sok z cytryny
Grzybowa fasolówka z boczkiem i grzankami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie warzywa czyścimy, obieramy i kroimy.
Oczyszczone i opłukane grzyby tniemy w plasterki, fasolkę osączamy z zalewy.
Boczek kroimy w paski. Czosnek i natkę osobno siekamy.
Kromki ciabatty kładziemy na blasze, na papierze do pieczenia, każdą posypujemy 1/2 łyżki parmezanu, zapiekamy ok. 8 min w temp. 200°C.
W garnku z grubym dnem podsmażamy na chrupiąco boczek, wyjmujemy i odkładamy.
Do tłuszczu z boczku dodajemy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy, wrzucamy pora, cebule, selera, marchewkę, czosnek, liście laurowe oraz listki oderwane z łodyżek ziół, podsmażamy ok. 8 min.
Na reszcie oliwy i maśle porcjami, na złoto, obsmażamy grzyby, przekładając od razu do garnka z warzywami.
Dodajemy fasolkę i boczek, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy, aż warzywa i grzyby będą miękkie.
Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupę rozlewamy na talerze, do każdego wkładamy po 2 grzanki, posypujemy resztą parmezanu i natką pietruszki.