Grochówka – przepis babci

Ocena:

4.48 (187)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Grochówka (przepis babci) to klasyczna polska zupa, która doskonale rozgrzewa i syci. Tradycyjna receptura z rodzinnego notatnika to klucz do sukcesu. Żeby uzyskać danie obiadowe pełne smaku, warto skupić się na przyrządzeniu aromatycznego wywaru. Ważny jest dobór wędzonych dodatków (boczku i kiełbasy) oraz ziół i przypraw, takich jak cząber lub majeranek. Dzięki nim powstanie niezapomniana zupa grochowa. Przepis babci na pewno Was nie zawiedzie.

Składniki:

  • groch  380 g

  • kiełbasa  300 g

  • boczek wędzony  300 g

  • marchewka  150 g

  • pietruszka  80 g

  • seler  80 g

  • cebula  100 g

  • por  50 g

  • seler naciowy  50 g

  • czosnek  2 ząbki

  • ziemniaki  300 g

  • cząber  3 g

  • tymianek  3 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Grochówka – przepis babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Groch: zalewamy przegotowaną, zimną wodą i odstawiamy pod przykryciem na noc. Czas przygotowania ziaren nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. Możemy też wykorzystać groch łuskany (połówki), którego nie trzeba namaczać. 

  • Krok 2:

    Wywar: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera i seler naciowy obieramy. Myjemy kawałek pora. Umieszczamy warzywa razem z liściem laurowym i zielem angielskim w dużym garnku na rosół i zalewamy je wodą. Wywar możemy zrobić także na żeberkach wędzonych. Doprowadzamy go do wrzenia. Zbieramy szumowiny. Dodajemy wypłukany i odsączony groch (lub suche ziarna, jeśli wykorzystujemy połówki). Gotujemy przez około godzinę. Wyjmujemy warzywa. Marchewkę możemy pokroić w plasterki i włożyć z powrotem do zupy.  

  • Krok 3:

    Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do wywaru z grochem. Solimy. Gotujemy przez 15 minut. 

  • Krok 4:

    Smażenie dodatków: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek wędzony kroimy w kostkę. Umieszczamy go na zimnej patelni, po czym stopniowo podgrzewamy, żeby wytopić z niego tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy przez chwilę, żeby się zeszkliły i uwolniły aromat. Kiełbasę kroimy w półplasterki lub mniejsze kawałki i wrzucamy ją do pozostałych składników. Czekamy, aż lekko się zarumieni. Przekładamy zawartość patelni do garnka.      

  • Krok 5:

    Grochówka: przepis babci wymaga zastosowania odpowiednich ziół i przypraw, żeby uzyskać idealną, intensywną w smaku zupę. Dodajemy więc tymianek i cząber oraz czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Danie doskonale dopełni także majeranek, lubczyk lub kminek. Mieszamy zupę i gotujemy ją jeszcze 15 minut, żeby przeszła aromatem wędzonki i ziół. Przed podaniem możemy ją zagęścić za pomocą mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości wody. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne