Golonka z szybkowara

Ocena:

4.3 (208)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

dla wielbicieli najprostszej wersji golonki

Składniki:

  • 2 golonki ( po 1 kg każda )
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • kawałek selera ( korzeń 50 g )
  • kawałek kapusty pekińskiej ( 150 g )
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 l wody
  • 2 łyżeczki soli

Golonka z szybkowara - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Golonki umyć i usunąć ewentualne resztki sierści. Do szybkowara wrzucić obrane i umyte warzywa oraz przyprawy. Nalać wodę, zamknąć szybkowar i nastawić do gotowania. Golonki gotować około 60 minut w zależności od wielkości golonek. Po tym czasie ostrożnie za pomocą specjalnej końcówki zmniejszyć ciśnienie w szybkowarze. Odkręcić pokrętło pokrywki i wyjąć golonki. Podawać np. z pieczywem i chrzanem lub musztardą. Wywar możemy wykorzystać do zupy lub sosu.

Porady

Zobacz też: Golonka po bawarsku i 9 innych klasyków z kuchni niemieckiej

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne