Gofry wytrawne (z boczkiem)

Ocena:

4.58 (170)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gofry wytrawne to świetny pomysł na pożywne i nietuzinkowe śniadanie, którym możemy zaskoczyć swoich gości. Boczek, suszone pomidory, ser typu gruyere to nasza propozycja dodatków. Jednakże ich największym sekretem jest ciasto – koniecznie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Dzielimy się sprawdzonym przepisem.

Składniki:

  • boczek  100 g

  • drożdże  10 g

  • jajka  1 szt.

  • masło  40 g

  • mleko  175 ml

  • mąka pszenna  200 g

  • olej  10 g

  • cebula  1 szt.

  • suszone pomidory  120 g

  • sól  2 szczypty

  • bazylia  2 gałązki

  • białe wino  50 ml

  • ser gruyere  30 g

  • serek śmietankowy  200 g

Gofry wytrawne (z boczkiem) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: dokładnie siekamy cebulę, a boczek kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i boczek, smażymy 3 min.

    Boczek i cebula
  • Krok 2:

    Ciasto na gofry wytrawne: rozpuszczone masło mieszamy z ciepłym mlekiem i drożdżami, dodajemy mąkę, jajko, sól i wino. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy do niego pokrojoną bazylię, drobno pokrojone pomidory, ser, boczek z cebulą, mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min.

    ciasto
  • Krok 3:

    Pieczenie gofrów: rozgrzewamy gofrownicę, pieczemy na złoto. Jeśli nie mamy gofrownicy, z ciasta można usmażyć placki na muśniętej olejem patelni.

    Gofrownica
  • Krok 4:

    Boczkowy smar: 4 łyżki gotowej smażonej cebulki; 10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach; 20 dag naturalnego kremowego serka typu philadelphia; sól, pieprz; Cebulkę wsypujemy do torebki foliowej, rozgniatamy wałkiem. Plasterki boczku wytapiamy na chrupiąco na suchej patelni, po ostudzeniu drobno kroimy. Serek dokładnie mieszamy z cebulką, boczkiem, solą i pieprzem do smaku.

    boczek

Porady

  • W naszym przepisie na gofry wytrawne znalazł się ser gruyere. Jest to twardy ser szwajcarski z mleka krowiego. Charakteryzuje się on intensywnym orzechowo–słonym posmakiem. Istnieje kilka serów o podobnym profilu smakowym, w tym m.in. ementaler i raclette.
  • Do przygotowania gofrów niezbędna jest gofrownica – jeśli jej nie mamy, to możemy wykorzystać specjalne silikonowe foremki, które można stosować zarówno w piekarniku, jak i na patelni.
  • Gofry wytrawne na śniadanie to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek, można je podawać z różnego rodzaju pastami warzywnymi lub mięsnymi.
  • Problem przywierających gofrów powinien rozwiązać dodatek masła, co uwzględniliśmy w naszym przepisie. Jeśli mimo to gofry nadal będą przylegać, to możemy użyć masła klarowanego do posmarowania gofrownicy.
  • Przepis na gofry wytrawne możemy dowolnie modyfikować, według indywidualnych preferencji. Jeśli chcemy, by były zdrowsze, to dobrym pomysłem jest dodanie do nich mąki gryczanej zamiast pszennej.
  • Gofry wytrawne w wersji wegetariańskiej zrobimy, stosując bezmięsny boczek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Gofry wytrawne – warzywne

Ciekawą i zdrową wersją są gofry wytrawne warzywne, które możemy przygotować ze swoimi ulubionymi jarzynami. Dobrze sprawdzi się marchewka, cukinia, cebula i papryka. Wszystkie wybrane dodatki drobno siekamy, dodajemy do ciasta na gofry, a całość przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dobrze jest też dodać ser, który rozpuści się podczas pieczenia.

 

Gofry wytrawne – ziemniaczane

Kolejną alternatywą są gofry ziemniaczane, które przygotowuje się na bazie gotowanych ziemniaków, cebuli, oleju, jajek i mąki pszennej. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne – wymaga nie tylko wcześniejszego ugotowania ziemniaków, ale również ich zmielenia lub ugniecenia tłuczkiem do gładkiego puree (podobnie jak do kopytek). Ale z pewnością warto ich spróbować. Najlepiej smakują z sosem jogurtowym.


Gofry bez oleju

Gofry wytrawne to propozycja dla fanów eksperymentowania w kuchni – podobnie jak te na słodko, można przygotowywać je w wielu różnych wariantach smakowych.


Tradycyjne gofry, przygotowane na bazie mąki pszennej, nie należą do niskokalorycznych przekąsek. Co więcej, w wielu przepisach – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej – pojawia się olej. Ma on chronić ciasto przed przywieraniem do powłoki gofrownicy. Jeśli szukamy dobrego zamiennika oleju, to można pomyśleć o przygotowaniu gofrów z masłem. Dobrze sprawdzi się masło klarowane. Nie jest ono tak kaloryczne jak olej, a pełni podobną funkcję. Z kolei jeśli zależy nam na przygotowaniu gofrów bez tłuszczu, to również jest to możliwe. Jednakże wówczas nasze gofry mogą wyjść nieco gumiaste.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne