Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?
5/5. Dynia muscat
Zwana inaczej dynią prowansalską lub francuską, to odmiana o ciemnozielonym lub piaskowym kolorze skórki i pomarańczowym miąższu. Kształt ma lekko spłaszczony z wyraźnym żebrowaniem. Jest naprawdę słodka i ma wyraźny aromat często opisywany jako melonowy. Im dojrzalsza, tym to wrażenie silniejsze, a więc dynia ta jest mniej uniwersalna – polecamy dynię muscat do konfitur czy dżemów, bo jej słodycz i zapach stają się w tym przypadku wyjątkowym atutem. Pasuje też do ciast i deserów, po upieczeniu staje się jeszcze słodsza. Osobiście nie przepadam za użyciem jej do dań słonych – trudno zrównoważyć ten słodki smak.
Intensywny kolor dynia muscat zawdzięcza dużej zawartości beta-karotenu – jest więc bardzo zdrowa! Skórkę trzeba obrać.