Cygański kociołek

Ocena:

4.5 (195)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Danie, w którym można wykorzystać gotowane mięso z rosołu.

Składniki:

  • 50 dag gotowanego mięsa z rosołu
  • 2 zielone ogórki
  • po 1 strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 250 ml rosołu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Cygański kociołek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ogórki obrać, przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
  • ■ Pieczarki umyć, odciąć trzonki, kapelusze pokroić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki.
  • ■ W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, paprykę, ogórki,
  • wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać pieczarki, wlać rosół, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać mięso, cukier, cząber, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić kolejne 15 min. 10 minut przed końcem duszenia wrzucić pomidory wraz z sosem,
  • wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne