Danie, w którym można wykorzystać gotowane mięso z rosołu.
Składniki:
50 dag gotowanego mięsa z rosołu
2 zielone ogórki
po 1 strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki
25 dag pieczarek
2 cebule
3 ziemniaki
250 ml rosołu
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta cukru
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Cygański kociołek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Ogórki obrać, przekroić, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
■ Pieczarki umyć, odciąć trzonki, kapelusze pokroić na ćwiartki. Cebule obrać i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki.
■ W dużym rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, paprykę, ogórki,
wymieszać. Smażyć kilka minut. Dodać pieczarki, wlać rosół, dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać mięso, cukier, cząber, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić kolejne 15 min. 10 minut przed końcem duszenia wrzucić pomidory wraz z sosem,