fot. A. Rogalski
4.47 (154)
Ciasto Kubuś to pyszny deser z bitą śmietaną i z masą budyniową na bazie przecierowego soku marchwiowego, na lekkim i puszystym spodzie biszkoptowym. Sprawdzi się na kinderbalach i przyjęciach urodzinowych najmłodszych amatorów domowych warstwowych ciast. Wierzch naszego wypieku możemy obsypać startą czekoladą lub udekorować lukrem. Całość nie tylko wybornie smakuje, lecz także bardzo efektownie się prezentuje.
jajka 3 szt.
cukier 120 g
ocet 15 ml
proszek do pieczenia 8 g
mąka pszenna 160 g
sok marchewkowy 900 l
budyń śmietankowy 160 g
galaretka pomarańczowa 120 g
śmietana kremówka 1 l
czekolada mleczna 200 g
cukier puder 15 g
Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Całe jajka łączymy ze 120 g cukru, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy ocet, miksujemy chwilę. Dodajemy 160 g przesianej mąki pszennej i proszek do mieszenia. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Blachę do pieczenia (23x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.
Masa Kubuś: sok marchwiowy wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia – 250 ml zostawiamy. Budynie mieszamy z pozostałym sokiem, wlewamy do gotującej się porcji. Cały czas mieszamy, jak zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku (1 opakowanie) i szybko mieszamy, żeby ta się rozpuściła. Na biszkopt wylewamy ciepłą masę Kubusia.
Ciasto Kubuś – bita śmietana i dekoracja: kremówkę ubijamy na sztywno z 15 g cukru pudru. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem. Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.
Porady
- Składniki na ciasto Kubuś podane są na foremkę o wymiarach 23x40 cm.
- Po ubiciu białek na ciasto Kubuś należy dodawać poszczególne składniki pojedynczo, wymieszać i dopiero dołączać kolejne. W przeciwnym razie piana może opaść, a zamiast dobrze wypieczonego biszkoptu, wyjdzie nam zakalec.
- Żeby biszkopt na ciasto Kubuś był puszysty, trzeba wcześniej przesiać mąki – dzięki temu będzie ona bardziej napowietrzona, a ciasto dobrze wyrośnie.
- Do ciasta Kubuś rekomendujemy wykorzystać sok przecierowy o smaku pomarańczowo-jabłkowo-marchewkowym, ale równie dobrze sprawdzi się inny smak. Ważne, by miał marchewkę w składzie, ponieważ dzięki niej możemy uzyskać charakterystyczny kolor masy.
- Jeśli chcemy zmienić kolor głównej warstwy, to możemy wykorzystać sok z dodatkiem kiwi, w ten sposób powstanie ciasto Kubuś zielony.
- Wierzch ciasta Kubuś możemy obsypać startą czekoladą lub polać lukrem. Świetnie sprawdzi się również galaretka pomarańczowa, polana czekoladą (da to nam efekt ciastek delicja).
- Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dorosłych, to biszkopt możemy wcześniej nasączyć alkoholem.
Ciasto z Kubuś to prawdziwy król kinderbalów i innych przyjęć dla dzieci. Nie może go zabraknąć również na urodzinach. Świetnym pomysłem jest przygotowanie go w tortownicy i zaserwowanie w roli tortu z urodzinową świeczką na środku lub z racą. Możemy również zrobić porcje w słoiczkach – dzięki temu będzie się je łatwiej jadło.
Jeśli ciasto Kubuś przygotowujemy dla dzieci, to warto nieco zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Sok przecierowy jest słodki sam w sobie i często nie ma potrzeby dodatkowo go dosładzać. Ponadto cały cukier możemy zastąpić zdrowszym zamiennikiem, np. w postaci ksylitolu lub erytrolu.
Deser ten możemy przygotować na dwa różne sposoby. Pierwszy z nich, nieco popularniejszy na wilgotnym i puszystym spodzie biszkoptowym. Natomiast drugi – znacznie szybszy, to ciasto Kubuś bez pieczenia. Jeśli chcemy zaoszczędzić nieco czasu, to można zrobić je na bazie z herbatników bądź kruchych ciasteczek połączonych z rozpuszczonym masłem. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to warto pamiętać, że nasz deser powinniśmy włożyć do lodówki na co najmniej 3–4 godziny przed podaniem.
Alternatywną wersją będzie ciasto Kubuś z delicjami, zamiast klasycznego spodu biszkoptowego. Dolną warstwę można wykonać również ze zmielonych daktyli wymieszanych z nerkowcami lub migdałami.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl