Ciasto drożdżowe z makiem

Ocena:

4.37 (214)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe z makiem to klasyka wśród deserów na święta. Puszyste, wyrośnięte ciasto, smakowita masa makowa, a na tym wszystkim chrupiąca kruszonka- czy może być coś lepszego? Ten przepis jest łatwy i wychodzi każdemu, dlatego stał się już ulubieńcem wszystkich fanów słodkich wypieków!

Składniki:

  • drożdże  100 g

  • jajka  4 szt.

  • cukier  350 g

  • olej  225 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • mleko  180 ml

  • mąka  1.2 kg

  • masło  125 g

  • masa makowa  1 puszka

  • sól  1 szczypta

Ciasto drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Do miski rozkruszamy drożdże i dodajemy do nich 220 g cukru, 225 ml oleju, 15 g cukru waniliowego, 180 ml mleka i 4 całe jajka. Wszystko mieszamy, a następnie dosypujemy 900 g mąki i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, a następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.  W tym czasie robimy kruszonkę z 125 g masła, 130 g cukru i 220 g mąki.  Składniki zagniatamy i odstawiamy do lodówki. 

    Ciasto drożdżowe na struclę
  • Krok 2:

    Pieczenie: Po dwóch godzinach, wyrośnięte ciasto wkładamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy mak z puszki, a na to wykładamy schłodzoną wcześniej kruszonkę. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    ciasto-z-kruszonka

Porady

  • Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura mleka. Powinno być ciepłe, ale nie gorące, gdyż zbyt ciepłe mleko zabije drożdże, sprawiając, że nie urosną. Z kolei za zimne mleko spowolni proces fermentacji. Idealna temperatura mleka to 37-40 stopni w przypadku świeżych drożdży, lub 45 stopni, jeśli korzystamy z drożdży w proszku
  • Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej dlatego jajka, masło i mleko warto wyjąć z lodówki na godzinę przed gotowaniem
  • Ciasto drożdżowe trzeba długo wyrabiać. Aby sprawdzić czy jest już wystarczająco wyrobione, wciśnij w nie palec. Jeśli szybko i sprężyście odzyska swój kształt, to znaczy że jest już gotowe. 
  • Masa makowa do ciasta drożdżowego nie może być zbyt wilgotna i za rzadka, gdyż grozi to powstaniem zakalca.
  • Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, jednak nie może ono wyrastać zbyt długo, gdyż opadnie podczas pieczenia. 
  • Placek drożdżowy z makiem można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą
  • Ciasto z makiem najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Porady na udane ciasto drożdżowe z makiem

Placek drożdżowy z makiem nie należy do słodkości przesadnie skomplikowanych. Najważniejszym elementem będzie oczywiście przygotowanie ciasta; możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego albo ręcznie. Etap ten przebiega dwufazowo. Najpierw szykujemy rozczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut - tyle czasu potrzeba, aby drożdże zaczęły pracować. W drugiej fazie do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i znowu odstawiamy (tym razem na 40 minut). Dzięki temu nasze ciasto ładnie wyrośnie, czyli w praktyce podwoi swoją objętość.

Przygotowanie masy makowej będzie od nas z kolei wymagało sięgnięcia po sporą ilość produktów: mak, orzechy włoskie, rodzynki, miód, cytrynę czy aromat migdałowy. Po połączeniu masy z ciastem i upieczeniu otrzymamy jednak wyborny smakołyk. Co istotne, gotowy wypiek nie musi być wcale konwencjonalnym makowcem. Dzięki własnej pomysłowości możemy wyczarować np. szybkie ciasto drożdżowe z makiem w kształcie gwiazdy.

Jaki mak do ciasta drożdżowego?

Mak do drożdżowych wypieków musi być przyrządzony w konkretny sposób, tzn. sparzony i zmielony. Samo parzenie jest bardzo proste: wystarczy przemieszać mak z gotującym się mlekiem. Co do mielenia, nie musimy przeprowadzać tego procesu samodzielnie, zwłaszcza za pierwszym razem warto sięgnąć po gotowy mak z puszki. Po sparzeniu (i ew. samodzielnym przepuszczeniu przez maszynkę do mielenia mięsa) mak może już służyć do przygotowania właściwej masy makowej. Trwa to zaledwie kilka chwil. Musimy tylko pamiętać o zaopatrzeniu się we wszystkie potrzebne produkty.

Czym posłodzić ciasto drożdżowe zamiast cukru?

Cukier biały lub brązowy możemy zastąpić miodem, melasą, glukozą albo fruktozą. Nie poleca się natomiast słodzików, gdyż obecna w nich chemia potrafi zaburzać aktywność drożdży.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne