Anna Galuhn

Biszkopt ze śliwkami

Ocena:

4.26 (226)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Biszkopt ze śliwkami to przyjemne połączenie delikatnego, puszystego ciasta ze słodko–kwaśnymi owocami sezonowymi. Wypiek jest łatwy do przygotowania i bazuje na klasycznej recepturze, dzięki której zawsze wychodzi. Ciasto biszkoptowe ze śliwkami oprószone cukrem pudrem pięknie prezentuje się na paterze. A odrobina słodyczy na wierzchu przyjemnie równoważy kwaskowy smak popularnych węgierek.

Składniki:

  • śliwki węgierki  1 kg

  • jajka  5 szt.

  • cukier  200 g

  • mąka  300 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier puder  50 g

Biszkopt ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki: myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, aby wyjąć pestki.

  • Krok 2:

    Masa na biszkopt: sięgamy po jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy w osobnym naczyniu z cukrem. Do kolejnego naczynia przesiewamy 200 g mąki i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Po kolei łączymy składniki – do piany dodajemy żółtka, a następnie mąkę. Całość ostrożnie mieszamy, aby utrzymać puszystość masy.

  • Krok 3:

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Masę na biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie tortownica o średnicy 25 cm). Śliwki obtaczamy w mące (pozostałe 100 g) i układamy na wierzch ciasta rozcięciem do góry.

  • Krok 4:

    Pieczenie: biszkopt ze śliwkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe w środku.

  • Krok 5:

    Podawanie: ciasto po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Składniki na biszkopt ze śliwkami powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego zanim przystąpimy do pracy, należy wyjąć jajka z lodówki.
  • Aby ustabilizować strukturę białek, do piany podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli.
  • Ciasto najlepiej wychodzi ze śliwkami węgierkami, które mają cudowny aromat i słodki, miodowy smak.
  • Do obtaczania śliwek można użyć nie tylko mąki pszennej, ale także ziemniaczanej lub wiórków kokosowych. Chodzi o to, aby zabezpieczyć owoce przed utratą wody, dzięki czemu pozostaną soczyste i nie opadną na dno.
  • Śliwki układamy na biszkopcie w odstępach. Zbyt duża ilość owoców obok siebie może sprawić, że ciasto nie wyrośnie i powstanie zakalec.
  • Żeby biszkopt nie opadł, studzimy go stopniowo – po wyłączeniu piekarnika, uchylamy drzwiczki, a po ostygnięciu, wyjmujemy ciasto na kratkę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biszkopt ze śliwkami i kruszonką

Ciasto biszkoptowe z owocami doskonale smakuje również w wersji z chrupiącą kruszonką. Możemy ją zrobić na kilka sposobów:

  • tradycyjnie – z mąki, masła i cukru pudru,
  • bez masła – z dodatkiem oleju,
  • bez glutenu – z mąką gryczaną lub kukurydzianą i mielonymi migdałami,
  • bez mąki i masła – na bazie płatków owsianych, oleju kokosowego i miodu.

Wybrane składniki ucieramy w palcach lub mieszamy przy pomocy blendera. Dokładne wskazówki znajdziemy w poradniku o tym, jak zrobić pyszną kruszonkę krok po kroku.

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami i nie tylko

Przepis na biszkopt ze śliwkami możemy potraktować jako bazę do wypieków z innymi owocami. Poniżej najsmaczniejsze propozycje:

  • biszkopt z rabarbarem – o charakterystycznym, kwaskowym smaku, na który czeka się cały rok. Młodych gałązek rabarbaru nie trzeba obierać z łyka – wystarczy je pokroić na kawałki i obtoczyć w mące,
  • biszkopt z jabłkami – świetnie wyglądają pokrojone na połówki i ponacinane od góry,
  • biszkopt z truskawkami – często przekładamy nimi biszkoptowe blaty (jak w przepisie na biszkopt z truskawkami i kremem), ale warto także spróbować puszystego ciasta z truskawkami w środku,
  • biszkopt z czerwoną porzeczką – połączenie słodkiego ciasta z kwaśnymi owocami zapewnia przyjemny balans smakowy. Taki deser nie jest mdły i pozostawia uczucie lekkości.

Wybierając owoce do biszkoptu, warto sięgać po odmiany sezonowe – wtedy, gdy są najsmaczniejsze, a przy tym mają najlepszą cenę.

Inne pomysły na ciasto ze śliwkami

Wdzięczne owoce o pięknej, filetowej skórce rewelacyjnie sprawdzają się w różnych domowych wypiekach, a ciasto biszkoptowe ze śliwkami to tylko jedna z wielu możliwości. Poniżej inne pomysły – idealne do kawy, na podwieczorek lub spotkanie w rodzinnym gronie:

  • ciasto jogurtowe ze śliwkami – jest banalne do wykonania i zawsze wychodzi. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, dodać pokrojone owoce i wstawić do piekarnika,
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami – miękki i puszysty wypiek, który dla wielu wiąże się z przyjemnymi wspomnieniami z czasów dzieciństwa,
  • drożdżówki ze śliwkami – w takiej formie doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub jako słodka przekąska w pracy,
  • tarta ze śliwkami – wypiek na cienkim, kruchym cieście pozwala lepiej wydobyć słodko–kwaśny smak śliwek. Tarta ze śliwkami i kruszonką świetnie smakuje podana z lodami waniliowymi, kremem angielskim lub bitą śmietaną,
  • ciasto orzechowe ze śliwkami – to z kolei pyszna propozycja na kruchym cieście z dodatkiem orzechów laskowych. Aromat śliwek doskonale podkreślają przyprawy korzenne: cynamon i gałka muszkatołowa.

W wypiekach ze śliwkami nie zawsze musimy sięgać po popularne węgierki. Warto posmakować także wariantów z innymi odmianami tych owoców, żółto–fioletowymi opalami lub mniejszymi – mirabelkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne