Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 30 minut
Porcja: 570 kcal
Składniki:
4 szklanki śmietanki kremówki
laska wanilii
6 żółtek
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru pudru
DO PRZYBRANIA:
konfitury albo owoce (świeże lub kandyzowane)
3 łyżki pokrojonych migdałów
gotowe ozdoby z czekolady (np. listki)
Arkas waniliowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Laskę wanilii rozkroić wzdłuż. Śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić, laskę wyjąć. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać śmietankę.
■ Filiżanki opłukać zimną wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Wstawić do brytfanny, wlać gorącą wodę (powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek). Przykryć folią i zapiekać 30 minut w temperaturze 170°C.
■ Deser ostudzić, wyłożyć na talerzyki, przybrać konfiturami lub owocami, ozdobami z czekolady oraz pokrojonymi migdałami.