Przepisy kulinarne
Ilość przepisów w serwisie: 32903

Wróć   Forum Mojegotowanie.PL > Pogaduchy o wszystkim


PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Pogaduchy o wszystkim


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #1  
Stare 04-01-2010, 22:59
latimeria latimeria jest nieaktywny
Junior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 7
Domyślnie PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Witam! Jestem początkującą gospodynią, próbowałam dzisiaj po raz pierwszy upiec sernik wg następującego przepisu:
1 kg półtłustego podwójnie zmnieloneo twarogu
5 jaj
2 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag masła
2 łyżki kakao
łyżka tłyszczu i 2 łyżki bułki gtartej do formy

Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka wymieszałam z 1/2 cukru i masłem, dodawałam stopniowo ser, miksowałam.Po 10 min wsypałam mąkę ziemniaczaną, miskowałam. Ubiłam pianę z białek, dodałam resztę cukru, miksowałam i wymieszam delikatnie wszystko ze sobą.Do 1/3 masy dodałam kakao i warstwy wylałam do formy. Nastawiłam piekarnik na 180 stopni, góra-dół, termoobieg i po nagrzaniu piekłam 50 min - trochę nawet ponad. Efekt - góra spieczona a w środku sernika wszystko pływało!!!
Nie potrafię znaleźć błędu...Proszę doświadczonych o pomoc.
Odpowiedz z cytatem
  #2  
Stare 04-01-2010, 23:35
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Nie wiem jaki masz piekarnik (firma), moje Ślubne Szczęście i ja nie nastawiamy GÓRA/ DÓŁ tylko: temperaturę i termoobieg. Nastawiając "górę" i "dół" (ciemne paski na obudowie to te wskaźniki właśnie, włączyłaś tzw "dopiekacze". Są jeszcze grilliowe, to są te z wężykiem.
Nastawiłaś na 180 stopni ... nieco chyba za dużo, przy pieczeniu z termoobiegiem trzeba minusować o 15-20 stopni podaną temperaturę, chyba że w przepisie jest podana temperatura z zaznaczeniem, że z termoobiegiem.
No i ustawienie wysokości, to juz trzeba spraktykować na każdy piekarnik może być inna i zależy od rodzaju ciasta: albo środkowa półka albo piętro niżej. No i : jeśli uzywasz jakiejś blaszki do pieczenia to piecz ustawiając blaszkę na półce z prętów, a nie przypadkiem na blachach z wyposażenia piekarnika.
To tyle.
Odpowiedz z cytatem
  #3  
Stare 05-01-2010, 15:30
gusia1000 gusia1000 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 10,057
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Kazik 45 napisał bardzo szczegółowo i to się chwali.
Niech dziewczyna skorzysta z dobrych rad.
Ja od 2007 roku mam kuchenkę elektryczno-gazową, "Amica" i sobie ją chwalę.
Ja zawsze piekę na funkcji : termoobieg, a nie na góra-dół
Radze przeczytać dokładnie instrukcje obsługi piecyka, w dziale : "Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne" ; s.32-37 ( jaki jest rodzaj ciasta/mięsa, na jakim poziomie go piec i w jakiej temperaturze).
Wyjaśnione jest też funkcja : grill + rożno, sam grill, czy jak korzystać z termoobiegu z opiekaczem.
Na pewnio też jest wyjaśnione wszystko w instrukcji kuchenki "Mastercook".
To według mnie 2 najlepsze kuchenki na polskim rynku.
PS. Według mojej instrukcji sernik, ze spodem kruchym powinno się piec używając termoobiegu, na poziomie 2, w temperaturze 140-150 stopni C, 1 godzinę.
Powodzenia.
__________________
gusia1000
Odpowiedz z cytatem
  #4  
Stare 05-01-2010, 17:04
IwonaF IwonaF jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 871
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Do Latimerii -> wszystko zrobiłaś dobrze. Mam też piekarnik elektryczny i do ciast używam opcji "góra - dół" z tym, że ciasto zawsze ustawiam na kratce na pierwszym od dołu poziomie. Zawsze się udaje
Próbowałam pieczenia z termoobiegiem i ciasto wychodziło koszmarne.

Spróbuj pokombinować z poziomem ustawienia blaszki.

Pozdrawiam
__________________
IwonaF
Odpowiedz z cytatem
  #5  
Stare 05-01-2010, 20:55
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

IwonkoF, każde ciasto TAK PIECZESZ(? ) np. drożdżowe, kruche z owocami, serniki, makowce, ciastka ... i biszkoptowe.
No i nic nie piszesz o temperaturze.
Odpowiedz z cytatem
  #6  
Stare 05-01-2010, 22:22
latimeria latimeria jest nieaktywny
Junior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 7
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Bardzo Wam dziękuję. Każda rada się przyda. Może źle się trochę wyraziłam w temacie, mam piekarnik elektryczny Severin 20 litrowy - to taki mini piekarnik. Mam go już od dawna, więc funkcje znam. Nie da się w nim wyłączyć termoobiegu, można tylko zmieniać grzałki - górne, dolne, góra-dół. Formę ułożyłam nie na blaszce, tylko tak jak ma być Ale spróbuję jutro dać mniejszą temperaturę. Może zmienię położenie - bo dałam na samiutki dół, może dam szczebelek wyżej. Bardzo dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam.
Odpowiedz z cytatem
  #7  
Stare 05-01-2010, 22:42
IwonaF IwonaF jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 871
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Do Kazika45 -> tak, każde ciasto, inaczej wychodziła przypalona góra i surowy spód. Kilka ciast mi zajęło opracowanie tej techniki i jak do tej pory - niezawodna. Taki piekarnik.

Temperatura 180 stopni (w każdym przypadku).


__________________
IwonaF
Odpowiedz z cytatem
  #8  
Stare 05-01-2010, 23:55
Kazik45 Kazik45 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 2,143
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Iwonko, jak zauważyłaś zapewne to nasze rady,w przypadku mini piekarnika, "psu na budę" ... ale ciekawi mnie: biszkopt też w 180 stopniach pieczesz? O bezy nie pytam
Odpowiedz z cytatem
  #9  
Stare 06-01-2010, 00:32
IwonaF IwonaF jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 871
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

Do Kazika45 -> biszkopt też, a co do bez - zdziwiłbyś się. Najlepsze (zarówno zwykłe, jak i kawowe) udają się właśnie w 180 stopniach - kruche na zewnątrz i lekko wilgotne w środku - takie, jak lubimy najbardziej.
Opowieści o suszeniu włożyłam między bajki, zawsze wychodził "glut".
__________________
IwonaF
Odpowiedz z cytatem
  #10  
Stare 06-01-2010, 08:32
Anullka Anullka jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 1,277
Domyślnie Re: PIEKARNIK ELEKTRYCZNY a ciasta

My też mamy nową kuchnie firmy Amica z piekarnikiem elektrycznym.Tak jak napisał Kazik, wszystkie ciasta piekę właśnie na kratce,nie używam blach.Absolutnie nie polecam termoobiegu i temperatury 180 st,ponieważ ciasta słabo wyrastają i pękają.Nagrzewam piekarnik na 165 st c kratka jest umieszczona na 3 piętrze,tak nazywam licząc od dołu do górygrzałkę ustawiam na górę ,dół.W takiej temperaturze moje ciasta spokojnie sobie wysoko wyrastają(daję im szanse wyrosnąć ,w wyższej łapią od razu kolor a w środku są surowe) jak widzę że już urosło,podkręcam temperaturę na 175 st i tak się piecze około 55-60 st,sernik wiedeński piekę przeszło godzinę(sprawdzam patyczkiem) Biszkopt piekę krócej,około 40 min.
Pasztetu tez nie polecam piec z termoobiegiem,bo zaraz pęknie,ale mięsa typu schaby ,boczek czy karkówka ,pieką się pięknie z termoobiegiem,ale w rękawie foliowym do pieczenia ,szybko i sprawnie,a mięsko jest nie wysuszone.Miłego pieczenia
__________________
Uśmiech jest tańszy od prądu
Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Uprawnienia umieszczania postów
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Aktywny(e)
EmotikonyAktywny(e)
[IMG] kod jest Aktywny(e)
HTML kod jest wyłączony


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
piekarnik errata Pogaduchy o wszystkim 4 07-05-2014 23:56
Grill Elektryczny Czy Patelnia Grillowa shap Pogaduchy o wszystkim 2 24-07-2010 13:23
Piekarnik ELECTROLUX EOB 53004 X ?? errata Pogaduchy o wszystkim 4 29-05-2010 21:49
Nowy Piekarnik - problem:( Thermuthis Pogaduchy o wszystkim 4 10-11-2009 23:10
Parowar elektryczny Babciagramolka Komentarze 8 07-08-2009 15:53



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin