Przepisy kulinarne
Ilość przepisów w serwisie: 32903

Wróć   Forum Mojegotowanie.PL > Moje gotowanie


przepis na kozine

Moje gotowanie


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
  #1  
Stare 12-09-2009, 21:19
osa1a osa1a jest nieaktywny
Junior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 3
Domyślnie przepis na kozine

witam, dostalam troszke koziego miesa i szukam jakiegos fajnego danie.
z gory dziekuje
Odpowiedz z cytatem
  #2  
Stare 12-09-2009, 22:24
Aseret Aseret jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 770
Domyślnie Re: przepis na kozine

To nie wszystko napisać dostałam troszkę.....

Jakie to mięso, udziec, comber, antrykot, plecówka.

Ale kozinę można po zamarynowaniu uwędzić, upiec, czyli tak samo przyrządzić jak jagnięcinę lub baraninę.
__________________
Aseret - Umysł jest jak spadochron, lepiej pracuje, gdy jest otwarty.

Odpowiedz z cytatem
  #3  
Stare 13-09-2009, 07:34
lenuta lenuta jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 671
Domyślnie Re: przepis na kozine

szczerze to nawet nigdy koziny nie wykorzystywałam w mojej kuchni. Czekam jak inne użytkowniczki się wypowiedzą. Cenne rady zawsze przydadzą się!
Odpowiedz z cytatem
  #4  
Stare 13-09-2009, 08:31
Babciagramolka Babciagramolka jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 1,520
Domyślnie Re: przepis na kozine

Kiedyś miałam dostęp do koziny bo znajomi hodowali . Pamiętam ,że pierwszym co trzeba zrobić to zalać mięso kozie serwatką i zostawić na kilka godzin by usunąć charakterystyczny zapach koziego mięsa . Potem opłukać , poporcjować - ładne większe kawałki bez kości na pieczeń , mniejsze chude na gulasz , resztę na zmielenie .Kawałki na pieczyste natrzeć pastą z oleju, ziół prowansalskich , roztartego czosnku , pieprzu i zostawić przykryte w lodówce na noc .
Potem obsmazyć na oleju lub smalcu na rumiano ze wszystkich stron , przełozyc do rondla , podlac woda i dusić do miękkości mięsa - czas zależy od wielkości mięsa .Gdy jest miękkie dodać warzywa pokrojone w słupki ( marchew, seler, pietruszka , kalarepa ) i pokrojone w plasterki por i cebulaę. Dusić aż warzywa będą miękkie .Wlaś słodkiej śmietany , chwilę dusić - doprawić . Kozina lubi tymianek.
Można zamiast dodawać warzywa dac tylko sporo cebuli i podlać winem czerwonym ( półsłodkim bo wytrawe będzie za kwaśne ) .
Gulasz - normalnie tylko doprawiać ziołami prowansalskimi , tymiankiem , czosnkiem .
Mielone normalnie - też doprawiać ziołami .

A z pozostałych kawałków upieczonego mięsa mozesz zrobić np smażone pierogi , sos z mielonym mięsem i plackami pita itd.

Zazdroszcze posiadanego mięska .Była bym zachwycona gdyby mi się takie trafiło.
__________________
Babciagramolka - Bunia
Odpowiedz z cytatem
  #5  
Stare 27-10-2009, 18:43
gusia1000 gusia1000 jest nieaktywny
Senior Member
 
Dołączył: Jul 2010
Posty: 10,057
Domyślnie Re: przepis na kozine

Oj, ja nie jem mięsa i nie pomogę.
__________________
gusia1000
Odpowiedz z cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Uprawnienia umieszczania postów
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Aktywny(e)
EmotikonyAktywny(e)
[IMG] kod jest Aktywny(e)
HTML kod jest wyłączony


Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post / autor
Mój przepis ewa zychewicz Komentarze 1 11-05-2011 20:17
Mój przepis dariolka195 Komentarze 2 07-02-2011 22:43
przepis Łukasz i Asia Pogaduchy o wszystkim 2 19-02-2010 08:45
Mój przepis ewa zychewicz Komentarze 2 15-02-2010 12:15
przepis jarbor15 Szybki obiad 3 02-11-2009 20:22



Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Spolszczenie: vBHELP.pl - Polski support vBulletin